Erik Tas: totaalconcept met ieders favoriete ontbijt
Before Article

Erik Tas: totaalconcept met ieders favoriete ontbijt

Enkele jaren geleden opende chef Erik Tas zijn eerste eigen restaurant: Bij Erik in Leidschendam. Onlangs startte hij een bistro met compagnon George Longhitano in het naastgelegen pand. Sinds maart is Bistro Nr.11 geopend. Het is nieuw voor Erik om ook ontbijt te serveren. Erik: ‘De Nederlandse ontbijtcultuur verandert, daar wil ik op inspringen.’

Erik Tas

Wie                 Erik Tas (32)
Wat                 Eigenaar en chef-kok bij Bij Erik en Bistro Nr.11
Waar               Leidschendam
Website(s)     bijerik en bistronr11

Kun je iets vertellen over jullie nieuwe ontbijtconcept?

‘Het is een totaalconcept, we serveren echt ieders favoriete ontbijtje. Aan de ene kant spelen we in op de healthy trend, met yoghurt, granola en smoothies. Maar als je alleen daarop focust, kom je er volgens mij niet. Daarom hebben we ook eggs benedict en een anti-katerontbijt. We zijn 7 dagen per week geopend. Je kunt hier op zondagochtend uitgebreid ontbijten met je gezin, maar ook snel een gezonde smoothie komen drinken als je op maandag je kinderen naar school hebt gebracht.’

Is er in Nederland wel een markt voor buiten de deur ontbijten?

‘Die markt groeit sterk. Nederlanders worden steeds bourgondischer. Natuurlijk zie je een sterke internationale invloed. Daarnaast is de impact van sociale media groot. Iedereen wordt zich steeds meer bewust van zijn leefstijl, is op zoek naar ervaringen en wil die ervaringen graag delen met anderen. Een boterham met kaas eten aan je eigen keukentafel is dan minder spannend. Ik denk dus dat dit het aangewezen moment is voor ons nieuwe ontbijtconcept. Het grote voordeel van ontbijten in een restaurant: je start je dag met goed gezelschap en lekker eten en vervolgens ligt de rest van de dag nog open.’

 

Bij Erik loopt goed. Waar zit voor jou de uitdaging om deze nieuwe bistro te beginnen?

‘Met Bistro Nr. 11 richten we ons op een lager segment van de markt, dat tegelijkertijd ook het grootste marktsegment is. Dit spreekt mij persoonlijk ook heel erg aan. Lekker eten en drinken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bij Bistro Nr. 11 is eigenlijk alles anders dan bij Bij Erik. Maar één ding is hetzelfde: alles wat we maken, is goed. Zelfs de bitterballen bij de borrel zijn van hoge kwaliteit.’

Heb je nooit overwogen om bij Bij Erik ontbijt aan te gaan bieden?

‘Nee, want ik denk niet dat de markt daar klaar voor is. Buiten de deur ontbijten is één ding, maar een luxe ontbijt in de stijl van Bij Erik is een ander verhaal. Eigenlijk verwacht ik niet dat daar in Nederland ooit markt voor zal zijn. Ontbijten moet laagdrempelig blijven.’

Zijn er nog dingen waarop je specifiek moet letten nu je ook ontbijt aanbiedt?

‘We zijn natuurlijk 7 dagen per week de hele dag geopend. Je hebt dus van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat personeel nodig. Maar verder zijn er eigenlijk geen grote veranderingen. De inkoop gaat mee in de flow, dat kost geen extra handelingen. Ook behandel ik ontbijt niet anders dan lunch, diner of borrel. We werken de hele dag met verse producten. En zoals ik al zei: ook het ontbijt moet aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen.’