Before Article

Zo mix je de perfecte cocktail

Een goede cocktail valt of staat bij de juiste combinatie van minimaal drie ingrediënten, waarvan één alcoholische. De ‘mixers’ moeten de ‘spirit’ goed ondersteunen, en vooral niet overheersen. Met deze vier tips maak je de perfecte cocktail. 

Kies voor kwaliteit

Om een mooie spirit goed te ondersteunen, heb je een mixer nodig die goed aansluit bij de spirit. Mixers zonder kunstmatige toevoegingen maken echt het verschil: in plaats van een zoete, overheersende smaak creëren ze met subtiele, natuurlijke toevoegingen een bijzondere balans met de spirit. Dit kan voor een kruidig, bitter of fris effect zorgen. Bezuinig dus niet op kwaliteit – natuurlijke, kwalitatieve mixers brengen je drankje echt op een hoger niveau.

Stem de mixer af op de spirit

Er zijn honderden verschillende light- en dark spirits met een unieke smaak. Bij het mixen hiervan moet de mixer de kwaliteiten van de spirit naar boven halen. Bij een rokerige whisky zorgt een smoky ginger ale bijvoorbeeld dat de rokerige smaak van de whisky versterkt wordt. De gember zorgt vervolgens voor een volle, ronde smaak.

Haal meerdere whisky’s of gins in huis

Voor de verschillende soorten mixdrankjes moet er ook volop keuze zijn in het assortiment spirits. Vier vergelijkbare gins geven vier keer dezelfde gin-tonic. En dat is zonde van de mooie combinaties die je kan maken. Fever-Tree heeft twee ‘pairing wheels’, waarop staat aangegeven welke combinaties mixers en spirits je allemaal kan maken. Een elderflower tonic voor een florale gin of een spiced orange ginger ale bij brandy, bijvoorbeeld. Voor gin-tonics, maar sinds kort ook voor dark spirits: whisky, brandy, agave en rum.

Probeer nieuwe mixen

Er zijn veel klassieke mixers zoals ginger ale of ginger beer die al vanaf de negentiende eeuw in cocktails worden gebruikt. Deze mixers lenen zich perfect voor bijvoorbeeld de frisse ‘old ginger’, met één deel gelagerde jenever, drie delen spiced orange ginger ale van Fever-Tree, een schijfje citroen en zest van sinaasappel. Zulke cocktails zijn in opmars, en door hun unieke smaaksensatie ideaal als special item op de kaart.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Wonderful Drinks.