Before Article

‘Iedereen kan iets goeds doen vanuit zijn eigen positie’

Na Earth Coffee, Earth Water en Earth Tea is er nu ook Earth Chocolate. Fairtrade gemaakt, waarbij de hele nettowinst naar drinkwatervoorzieningen in Afrika gaat. ‘Onze boeren krijgen een prijs die 2,5 keer hoger ligt dan de marktprijs’

Wie: Henk Witteveen
Wat: Mede-eigenaar Earth Concepts

Hoe is het allemaal begonnen?

‘Patrick de Nekker kwam het concept van Earth Water tegen op vakantie in Canada: de verkoop van kwalitatief mineraalwater waarbij de nettowinst afgedragen wordt om waterprojecten te financieren. Het sprak hem erg aan. Zelf vroeg ik me al een tijdje af of ik op de goede plek zat qua werk. Toen Patrick, die ik kende via mijn werk, mij vroeg om ambassadeur te worden, zei ik dat ik liever zijn businesspartner wilde worden. Zet vijf waters naast elkaar en ze smaken hetzelfde en zien er hetzelfde uit. Maar koop je Earth Water, dan help je iemand. Daarmee maken we echt het verschil. Ik zie het als een soort water plus.’

Hoe belangrijk is het sociale aspect voor jullie?

‘We werken vanuit het idee dat iedereen iets goeds kan doen vanuit de positie waarin hij verkeert. En als je daarvoor kiest, val je ’s avonds in slaap met een glimlach op je gezicht. Natuurlijk voldoen wij aan de drie welbekende p’s: zonder poen kun je geen bedrijf runnen, prestige is leuk voor een schouderklopje en plezier spreekt voor zich. Maar de vierde p is voor ons het belangrijkst: purpose. Ons doel is om mensen te voorzien van schoon drinkwater via duurzame watersystemen. Daar staan we voor op. Inmiddels hebben we samen met onze partners een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro kunnen doneren, waarmee we verschillende waterprojecten hebben gefinancierd. Daarnaast willen we de lokale gemeenschappen in de landen waar we werken helpen bij hun verzelfstandiging.’

Hoe doen jullie dat?

‘De waterleidingen die we in Kameroen hebben aangelegd zijn tot stand gekomen in samenwerking met 23 lokale stammen. Zij zijn mede-eigenaar en beslissen dus ook mee over onder andere de export van het water. We leiden, in samenwerking met Live Build, mensen ter plekke op en laten ze vervolgens zelf hun zaken regelen. En we laten de boeren met wie we zaken doen zelf hun prijs bepalen. Zo hebben we de cacaoboeren met wie we de deals sluiten voor Earth Chocolate gevraagd welke prijs ze wilden hebben voor hun cacaobonen. We zijn akkoord gegaan met een prijs die 2,5 keer hoger ligt dan de marktprijs. In ruil daarvoor beloofden zij te investeren in goed onderwijs voor hun kinderen en verantwoord plantagebeheer.’

Hoe kwamen jullie bij Earth Chocolate?

‘Toen we twee jaar geleden in Kameroen waren voor de aanleg van de waterleidingen, kwamen we in contact met lokale cacaoboeren. Toen is het idee voor Earth Chocolate ontstaan. Met hun cacaobonen lieten we een sample voor chocola maken door de Chocolate Explorers uit Nieuwegein. De cacaobonen voor hun eigen Mesjokke chocolade verkrijgen ze ook door directe inkoop bij de boeren waar ze mee werken, dus dat paste precies in onze visie.’

Wat is er bijzonder aan de vier smaken van Earth Chocolate?

‘Het zijn smaken die je niet vaak tegenkomt, met elk hun eigen “ambassadeur”. En niet de minste ambassadeurs: alle vier scoren ze hoge ogen in hun eigen vakgebied. Tess Posthumus is een award winning bartender; zij heeft alles gewonnen wat je maar kunt bedenken. Zij vertegenwoordigt onze melkchocolade speculaas/sinaasappel, die is gebaseerd op een van haar signature cocktails. De bekende acteur Ferry Somogyi houdt erg van munt en citroen – vandaar de keus voor een melkchocolade met die smaken. Barista Niels te Vaanhold is de Nederlandse koffiekampioen en hielp mee met het ontwikkelen van een pure chocolade met koffiesmaak. En dan zijn er nog de dames Sammy en Pebbles van de Frietboutique. Maaksters van eerlijke friet en ambassadeurs van onze melkchocolade met peper en zout-smaak.’

Waar is Earth Chocolate te verkrijgen?

‘We starten met een kleine voorraad cacaobonen en willen de chocolade langzaam beschikbaar maken op bijzondere plekken. In de supermarkt zul je onze chocolade niet tegenkomen, wel bij onder andere Bagels & Beans, in ziekenhuizen en op je kussen in het Ambassade Hotel.’

Dit artikel is een partnerbijdrage van Earth Concepts.