Horeca: 5 snelle tips voor werken in zomerhitte
Before Article

Horeca: 5 snelle tips voor werken in zomerhitte

Blije en gezonde medewerkers zorgen voor tevreden gasten. Maar nu de zomerhitte deze week zijn piek bereikt, zijn er daarvoor wel enkele aandachtspunten. Wat te doen als je terras niet is ingericht op piekhitte, met bijvoorbeeld vernevelaars en ventilatoren? Denk bijvoorbeeld aan onderstaande tips.

Pas je openingstijden aan

Veel horecazaken kiezen voor een tropenrooster bij extreme hitte: ze gaan wat later open. Bijvoorbeeld pas om 16u in plaats van met de lunch. Om hun gasten en medewerkers te beschermen. Maak de afweging: hoeveel gasten trek je in de piekhitte? Of blijven ook zij weg? En vind je het wel verantwoord om je medewerkers in deze omstandigheden te laten werken? Zorg wel dat je dit goed communiceert naar je gasten via bijvoorbeeld social media kanalen. Met de reden uitgelegd. Om teleurstellingen te voorkomen.

Vergroot je personeelsbezetting

Misschien lever je er iets op in, maar op de langere termijn betaalt zich het terug. Zorg dat je nét een medewerker meer inplant dan je normaal zou doen. Zeker wanneer je runners op een warm terras moeten werken. Zo hebben je gasten op tijd hun drankje of gerecht, maar hoeven je medewerkers zich niet over hun toeren te werken. Of kunnen ze wanneer nodig binnen even afkoelen. Die extra pauze kunnen ze goed gebruiken.

Werk met meerdere korte diensten

Durf je het niet aan om de openingstijden te beperken, overweeg dan om je medewerkers kortere diensten te laten draaien. Zet meerdere ploegen in. Zo zorg je dat je bediening voldoende energie behoudt om gasten op een goede manier te bedienen.

Plaats drinkplekken voor personeel

Misschien is het normaal verboden voor je medewerkers om op het terras drinken. Maar er zijn uitzonderingsgevallen, zeker wanneer het enorm warm is. Zorg dat je medewerkers voldoende drinken kunnen pakken. Zet bijvoorbeeld enkele kannen water of fresh lemonade neer waar je medewerkers tussendoor hun dorst kunnen lessen.

Wees wat ‘losser’ met kledingvoorschriften

Een overhemd staat netjes. En die zwarte bedrijfskleding of dat leren schort versterken het imago van je zaak. Maar qua gezondheid dragen je medewerkers bij hoge temperaturen het beste luchtige kleding van katoen. De manier om te voorkomen dat ze het té warm krijgen op het terras.