Fruits de mer: een aanwinst voor iedere zaak
Before Article

Fruits de mer: een aanwinst voor iedere zaak

Een proeverij van de heerlijkste en meest verse smaken uit de zee. Fruits de mer zijn er in alle soorten en maten. Waar moet je aan denken voordat je deze op de kaart zet en welke dranken raad je de gast aan. Hieronder verschillende tips voordat je deze overheerlijke zeevruchtenplateaus op je menukaart zet.

Bezetting en beleving

Begin gemakkelijk aan fruits de mer met een plateau. Ideaal als je wel fruits de mer wilt serveren, maar bijvoorbeeld even krap zit in de keukenbezetting. De beleving voor je gast is er zeker niet minder om.

Variatie

In de basis begin je met verschillende soorten oesters, gerookte kreeft of krabbenscharen en langoustines. Maar je kunt nog veel meer kanten op. Bouw je plateau verder uit met andere zeevruchten, zoals kokkels of mosselen. Voor een luxere variant kan je denken aan de poten van de kingkrab, kaviaar en venusschelpen. Wil je liever met streekproducten werken, ga dan op zoek naar Hollandse garnalen, kreukels of scheermessen. Durf verder te denken; fleur een klassieke fruits de mer gemakkelijk op met een (zeewier)salade, visconserven, olijven of andere kleine supplementen. Serveer er wakame, brood, passende dipsauzen of een salade met eventueel vis bij. Zo kun je de fruits de mer wat meer uitbreiden en toch de kosten drukken.

Wijn of bier?

Bij een fruits de mer hoort natuurlijk wijn. Wat geldt voor de combinatie met bier, geldt ook voor de combinatie met wijn: ga niet voor een overheersende volle, zware variant, maar voor de perfecte harmonie met een lichte friszure wijn. Daarbij kun je denken aan een Chablis of wijnen uit het wijngebied Langhe.

Bier serveren bij fruits de mer? Ga voor lichte, frisse bieren: de citrussmaak vormt samen met het zilte karakter van schaal- en schelpdieren een prachtige smaakbeleving. Schenk bij je fruits de mer bijvoorbeeld La Trappe Witte Trappist, het enige witte trappistenbier ter wereld. Prachtig lichtblond en troebel met een licht-zure frisse smaak. Een bier wat het beste van meerdere werelden combineert: een combinatie van tarwe mout met een bloemig en fruitig hop-aroma van citrus, perzik en abrikoos. Afgemaakt met een kruidig aroma wat doet denken aan peper en kruidig, zonder te overheersen. Perfect in balans met de smaken van je plateau.

Serveren

Tenslotte moet er gedacht worden over de presentatie, hierdoor valt of staat een originele fruits de mer. Serveer de zeevruchten op ijs of gekoelde natuurstenen, in diepe schalen of juist een plateau. Daarnaast hoor je ook de juiste tools te leveren die benodigd zijn om optimaal en zonder zorgen te kunnen genieten. Neem als voorbeeld kreeft. Wanneer kreeft een onderdeel is van je fruits de mer, zijn een kreeftkraker en vorkje van essentieel belang. En het ziet er ook nog eens insta-waardig uit! Deel deze content dus vooral op je social kanalen, of beter nog als je gasten dit voor je doen!

Op zoek naar meer inspiratie omtrent de wereld van fruits de mer? Klik hier.