Drie manieren om een oogstrelende saus te maken
Before Article

Drie manieren om een oogstrelende saus te maken

Een goede saus geeft diepgang, verbindt de verschillende elementen in een gerecht en laat je verschillende lagen proeven. Last but not least: een goede saus is heel geschikt voor een oogstrelende presentatie!

Het spinnenweb
Een mooie witte vanillesaus of crème Anglaise met een aardbeiencoulis en een spinnenweb van chocoladesaus eroverheen: deze manier van decoreren is een klassieker binnen de nouvelle cuisine. En terecht: het is een makkelijke manier om een dessertsaus prachtig te presenteren. Maar hij is ook heel geschikt voor een hartige saus! Kook bijvoorbeeld witte wijn in met wat groene peperkorrels voor een mooie witte kleur, voeg er kalfsfond aan toe en daarna kookroom, en laat beide reduceren. Met een reductie van rode wijn en een demi-glace van rund maak je vervolgens een tweekleurig spinnenweb op deze peperroomsaus, als ondergrond voor het bijpassende gerecht. Dankzij de decoratie geef je je klant een leuke, verrassende beleving, wat meteen meer diepgang geeft aan de smaak.

De cirkel van blaadjes
Ook een bekende manier van dresseren – veel gebruikt door bijvoorbeeld chef-kok Paul Bocuse – én geschikt voor hartige sauzen is de cirkel van blaadjes. Zijn rode mul met aardappelschubben op een romige kreeftensaus is een bekend voorbeeld. Met een reductie van ongeveer een tiende van het volume van die saus giet je druppels van groot naar klein in een cirkelvorm op de spiegel van kreeftensaus. Trek een lijn met een lepel door de cirkel om het takje te laten ontstaan. Kleine moeite, groot resultaat! Het maakt een groot verschil of je een saus op een bord giet of er een schilderijtje van maakt. Qua marge ook interessant: voor een schilderijtje kun je een hogere prijs rekenen.

Het zigzagpatroon
Op zich al een leuk patroon, maar zeker voor een saus die een visgerecht begeleidt: het golvende zigzagpatroon. Kook witte wijn in met een visfond en voeg daar kookroom aan toe. Reduceer dit tot een derde, met wat citroensap erbij. Met een dillepuree, gemaakt van geblancheerde dille en water en verdikt met xanthaangom, druppel je het zigzagpatroon over de vissaus. Door er met een lepel van links naar rechts en andersom doorheen te gaan, maak je de decoratie af. Een mooie achtergrond voor gebakken zalm!

En een mooi gerecht post je natuurlijk op Instagram, zodat je het kunt showen aan je gasten. Bekijk hier hoe je social media in zet voor je zaak!

Dit artikel is een partnerbijdrage van FrieslandCampina.