De gezonde en bewuste foodtrends die we ook in 2019 zien
Before Article

De gezonde en bewuste foodtrends die we ook in 2019 zien

Groenten maken al een aantal jaren een opmars in de horeca, een ontwikkeling die voorlopig nog niet stopt. Ook 2019 zetten horecaondernemers steeds vaker in op plantaardig. We signaleren 4 gezonde en bewuste foodtrends waarvan we verwachten dat ze in het nieuwe jaar voortzetten.

Groenten in plaats van vlees

Horecazaken zetten meer plantaardige alternatieven op de kaart, waarmee ze een nieuwe doelgroep aanspreken. Of hun huidige doelgroepen beter aanspreken. Vegetarische en veganistische gasten zijn voortdurend op zoek naar alternatieven. Want ze willen wél de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Plantaardige vervangers zijn een lekkere en voedzame oplossing. Van sojaburgers tot groenteschnitzels; er zijn volop mogelijkheden om op deze vraag in te spelen.

Gezond fast casual

Gezond fast casual zet door. Een relatief snelle hap, maar wel gezond. Een pompoenburger of pizza met groentebodem; het zijn slimme ‘food hacks’ die guilty pleasures gezonder maken. Maar er bestaan ook andere manieren om vegan junkfood op de kaart te zetten. Denk ook aan loaded fries, taco’s en plantaardige milkshakes. Extra voordelen: deze plantaardige gerechten zijn meestal kleurrijk opgemaakt en daardoor ook nog eens erg Instagrammable.

De verkenning van peulvruchten

Erwten, linzen en sojabonen zijn al jaren een populaire vleesvervanger. Maar ze bieden tal van andere toepassingen. Met miso, gemaakt van onder meer sojabonen, geef je gerechten bijvoorbeeld een onderscheidende Japanse umami-smaak mee. En aquafaba, het kookvocht van bonen, is een plantaardig bind-, geleer- en verdikkingsmiddel. Zo zijn er nog tal van andere toepassingen met peulvruchten, waarmee horecazaken nieuwe doelgroepen kunnen aanspreken en zich willen onderscheiden van de concurrent.

Duurzame disposables

De presentatie maakt je gerecht af. Ook op dit vlak werken horecaondernemers steeds bewuster en vaker met plantaardige producten. Een beetje bewuste ondernemer denkt tegenwoordig ook duurzaam to-go met duurzame disposables. Borden van palmblad, kommen van kokosnoot, hamburgerbakjes van karton en bestek van tarwezemelen. Eenvoudig biologisch afbreekbaar.

Meer trends van dit jaar en afgelopen jaar? Lees ze hier.