‘Wij Belgen maken ook heerlijke koffie’
Before Article

‘Wij Belgen maken ook heerlijke koffie’

Een goede vriend van de familie De Roeck staat aan de basis van Belgische koffieproducent Vascobelo. Het verhaal van hoe een klein kwaliteitsbedrijf groot is geworden, lees je hier.

Wie: Jan de Roeck
Wat: CEO Vascobelo

Vascobelo is een familiebedrijf. Hoe is het allemaal begonnen?
‘Mijn vader was een koffieliefhebber en zijn beste vriend, Jan Philips – ik ben naar hem vernoemd –, is een van de grootste handelaren in groene koffiebonen van België. Hij had een klein branderijtje voor eigen gebruik en voorzag mijn vader van gratis bonen van de beste plantages van de wereld. Twintig jaar geleden begon mijn broer Marc met Vascobelo met diezelfde koffiebonen. Binnen korte tijd leverde hij aan honderd klanten en dat deed hij tot drie jaar geleden nog steeds. Een pure service was het, goede koffie leveren aan horecaondernemers. Maar ik dacht: de koffie is zo lekker, die verdient meer dan honderd klanten. Zo heb ik Vascobelo 2.0 opgestart: inmiddels werken hier 120 mensen en serveren we onze eigen koffie in achttien Vascobelo-koffiehuizen in Nederland, België, Spanje en Duitsland.’

Wat betekent de naam?
‘Mijn vader was gefascineerd door wereldreiziger Vasco da Gama, dus dat werd deel een van het merk. ‘bel’ staat voor Belgen, die de koffie naar de wereld brengen. En de ‘o’ is er destijds aan toegevoegd om de naam Italiaans te laten klinken. Italiaanse koffie zou de lekkerste zijn – wat niet per se waar is – en daar wilden we in meegaan. Nu zeg ik altijd dat de ‘o’ staat voor een ode aan de Italiaanse espresso, maar dat wij Belgen ook heerlijke koffie kunnen maken.’

België staat niet bepaald bekend als koffieland.
‘Terwijl Antwerpen de grootste koffiehaven van de wereld is. We hebben ook nog eens het grootste aantal branderijen per inwoner en er bestaan meer dan driehonderd kleinere ambachtelijke koffiemerken.’

Hoe gaat Vascobelo te werk?
‘Wij doen er alles aan om super goede koffie te maken. We werken met de beste plantages  in Brazilië, Colombia, Indonesië, Ethiopië, India en Guatemala. We plukken vijf keer per oogst en slaan die oogst vervolgens zeer zorgvuldig op in België. In kleine hoeveelheden wordt de koffie gebrand, met voor elke boon een apart profiel. We hangen een ambachtelijke manier van werken aan waarbij we tegelijkertijd gebruikmaken van de meest geavanceerde installaties als aromameters en kleurdetectors. Alles gaat volledig computergestuurd. Daarnaast hebben we onze eigen Vascobelo Academie. Want een kopje koffie zetten, is een vak op zich. Onze barista’s leren alles over koffie: welke machine het beste werkt, hoe te malen en melk op te schuimen, en natuurlijk alles over aangepaste zetmethodes. We streven naar de hoogste kwaliteit op koffiegebied.’

Dat blijft niet onopgemerkt. Jullie zijn al behoorlijk in de prijzen gevallen. ‘In de koffietest van het AD van 2016 eindigde onze brasserie in Amsterdam-Zuid op de derde plek; in 2017 stond onze Amsterdamse vestiging aan de Rijnstraat op nummer 23 in de koffietop 100 van Misset Horeca. In Japan wordt Vascobelo gezien als de beste koffie wereldwijd en worden we verkocht in warenhuis Isetan Mitsukoshi voor hoge prijzen. En volgens Coffee Judge zijn we al achttien maanden de beste koffie ter wereld. Tot onze verbazing scoorden we daar 100 op 100 – andere koffies zijn óók lekker. Het bevestigt wel dat we goed bezig zijn ons doel te verwezenlijken.’

Valt er binnenkort nog iets nieuws te verwachten?
‘In mei komen onze capsules uit, compatibel met Nespressomachines, van onze bestaande blends Le Roi, Le Comte en L’Empereur. Twee espressovarianten en een lungo. Daarnaast komen we met een volledig gedecafeïneerde capsule en een nieuwe geurige koffie soort: L’Emperatrice. Op termijn breiden we de capsulelijn uit met speciale koffies.’

Wat vindt jouw vader hier allemaal van?
‘Mijn vader, die tegenover mij woont, volgt de ontwikkelingen op de voet en is kei trots. Mijn beide broers, allebei vennoot, trouwens ook.’

Dit artikel is een partnerbijdrage van Vascobelo.