Wat kan een goede fond voor je keuken betekenen?
Before Article

Wat kan een goede fond voor je keuken betekenen?

Stoven, pocheren, braiseren: het zijn maar een paar van de bereidingstechnieken waar een fond een mooie extra smaak aan kan toevoegen. Je maakt er ook de heerlijkste sauzen, dressings, lak en soepen mee.

Sauzen
Een fond is zo geconcentreerd dat het een goede basis is voor elke saus. Neem bijvoorbeeld een aantal soorten pepers, zet ze aan in boter, voeg een demi-glace fond aan toe en laat even inkoken. Het resultaat: een prachtige pepersaus. Met een fond als basis kun je alle kanten op: je hoeft er alleen nog een eigen smaak aan toe te voegen.

Dressings
Een gevogeltefond is met zijn rijke smaak bij uitstek geschikt voor een heerlijke dressing. Daarbij gebruik je nog steeds de twee hoofdcomponenten voor elke dressing, azijn en olie, maar in iets andere mate. Laat de fond inkoken met een smaakje, zoals limoenschil. Even zeven, wat azijn erbij – maar minder dan je normaal zou doen – en monteren met olie. Het resultaat is een volle, romige dressing.

Lak
In de Franse en Aziatische keuken is fond, en dan met name de kippenfond, een geliefd ingrediënt. Door de volle, vette smaak geeft het een filmend laagje in je mond, dat ervoor zorgt dat de smaak lang blijft hangen. Extra voordeel: als je een fond gebruikt als basis voor een lak, blijven ook de smaken van het product dat je lakt extra lang in de mond. Laat de gevogeltefond, al dan niet in combinatie met een kalfsfond, inkoken tot een stroop met smaakmakers als sereh, limoenblad en gember, en gebruik die als lak op een aubergine die je in de oven poft. De aubergine zuigt alle smaken op, wat resulteert in een heerlijk rijke mondbeleving!

Dit artikel is een partnerbijdrage van Nestlé Prof.