Waarom geitenbokkenvlees op jouw kaart moet
Before Article
Geitenbok Joris Bijdendijk Rijks Amsterdam

Waarom geitenbokkenvlees op jouw kaart moet

Joris Bijdendijk van Restaurant RIJKS® in Amsterdam werpt zich op als ambassadeur van het eten van vlees van geitenbokken. Slechts twee procent van de jaarlijks ongeveer 70.000 in Nederland geboren bokjes komt terecht in de voedselketen en dat aantal moet snel omhoog. Vooral omdat het vlees erg smakelijk is. Tips om geitenbok ook op jouw menukaart te zetten.

Eerst de feiten: jaarlijks worden in Nederland zo’n 150.000 geiten geboren. Ongeveer de helft daarvan is bok (man) en van dit aantal komen er slechts 1200 (twee procent) in de voedselketen terecht. De rest wordt afgevoerd of vernietigd.

De stijging van het aantal geitenhouders komt – onder andere – door de toenemende populariteit van geitenkaas. Maar bokken hebben als ‘probleem’ dat ze geen melk geven en geen jongen (kunnen) krijgen. En dus ‘oninteressant’ zijn voor de boer.

Foto: Ingrid Hofstra voor koopeengeit.nl.

Krankzinnig, aldus Joris Bijdendijk. Zeker gezien de actuele discussie rondom de productie en consumptie van vlees. ‘Dit is een grote vleesstapel die we met zijn allen gewoon laten liggen. Vlees dat ook nog eens heel erg lekker is.’ Vijf redenen waarom geitenbok volgens Joris op jouw menukaart zou moeten staan.

Heel erg lekker
Misschien wel de allerbelangrijkste reden om het op je menukaart te zetten: vlees van geitenbokken is ontzettend lekker. ‘Lamsvlees-de-luxe’, noemt Joris het. Het is (zelfs) iets magerder dan lamsvlees.

In overvloed aanwezig
Bokkenvlees is in voldoende mate aanwezig. ‘Door het geringe gebruik zijn de productiekosten nu nog wat hoger – op het niveau van lamsvlees, dus eigenlijk valt dat ook nog wel weer mee – maar als de vraag gaat toenemen, dan zullen de kosten dalen.’

Moreel verantwoord
Nu de discussie over het niet of minder eten van vlees in alle hevigheid is losgebarsten, is het een gekke constatering dat we met 98 procent van de bokken ‘niets’ doen. Vlees dat er al is.

Geitenbok Joris Bijdendijk Rijks Amsterdam
Foto: Ingrid Hofstra voor koopeengeit.nl.

Geitenbokvlees heeft een seizoen
Zoals het eigenlijk hoort met (het gebruik van) producten, heeft geitenbok een seizoen dat start rond Pasen en eindigt in oktober/november. In die periode gaat Joris in RIJKS® de geitenbok op verschillende manieren laten terugkomen. Oktober wordt in ieder geval ‘goatober’.

Van kop tot staart te gebruiken
Zo goed als alles van de geitenbok is in de keuken te gebruiken. Nauwelijks afval dus. Joris noemt de schouder ‘ongelooflijk lekker’, maar werkt ook graag met bijvoorbeeld de organen. Tijdens een speciaal geitenbokkendiner op eerste en tweede paasdag serveert hij onder andere rendang van de schouder, geitenrug van de barbecue, beurre blanc van geitenwei en geitenhangop. Het is net als met ander roodvlees als lam en rund het geval is, rauw, rosé en gegaard te eten.’

Lees via deze link meer over 100% no waste in de nieuwste editie van Exclusief.