Waarom elke horecazaak zuivere koffie zou moeten schenken
Before Article

Waarom elke horecazaak zuivere koffie zou moeten schenken

Zuivere koffie, dat is koffie van een en dezelfde plantage. Medellín Secret is een van de weinige koffieproducenten die zijn koffie niet melangeert. En dat is goed voor koffieliefhebbers, boeren én het milieu.

Voor de koffieliefhebber
Zoals bepaalde beroemde châteaux de beste wijnen maken, zo heb je ook plantages waar de allerlekkerste koffiebonen vandaan komen. Ze zijn gelegen op plekken waar de omstandigheden van nature ideaal zijn en ze in hun manier van verbouwen pure kwaliteit nastreven. Zo ook de Colombiaanse Finca La Luisa, waar Medellín Secret zijn bonen van inkoopt. Op grote hoogte groeien de bessen zo langzaam, dat ze heel hard worden en veel smaak krijgen. Zonde om die te vermengen met andere – mindere – bonen. Ongemelangeerde koffie geeft een uniek smaakprofiel, en dat proef je meteen.

Voor de boer
Koffiebonen die opgaan in melanges zijn moeilijk te traceren. Van Single Finca-koffiebonen is het daarentegen helder waar ze vandaan komen. Een koffieboer vaart wel bij die totale transparantie Bij Single Finca-koffie onderhoudt de koffieboer een vaste relatie met de koffiehandelaar. Zonder tussenschakels, wat zorgt voor een betere onderhandelingspositie met als resultaat een eerlijke prijs.

Voor het milieu
Omdat het bij Single Finca-koffie om maar één soort bonen gaat, moeten die bonen van de beste kwaliteit zijn. Daar krijgt de boer voor betaald, dus doet hij alles om die kwaliteit te garanderen. Daarom investeert hij in zijn planten, onder andere door goed watermanagement, het gebruik van verantwoorde bestrijdingsmiddelen en door zijn planten in de schaduw te laten groeien. Goed voor de plantage, goed voor het milieu. Op grotere hoogtes van 1700 – 2000 meter, zoals bij Medellín Secret, hebben de planten geen last van ziektes. Daar gedijt de Caturro Arabica-koffiesoort, die meer smaak heeft. Op lager gelegen plantages moeten boeren meer bestrijdingsmiddelen gebruiken. De Castillo Arabicasoort is hier een geschiktere boon omdat die beter bestand is tegen ziektes – maar die heeft dan weer minder smaak. Kortom: zuivere koffie smaakt naar meer.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Medellìn Secret.