Trend recap: foodtrends van 2018
Before Article

Trend recap: foodtrends van 2018

Afgelopen jaar kookten we nog bewuster en gezonder. Speelden we met groenten en onderscheidende, onbekende producten, borrelden we met alcoholvrije bieren en cocktails én speelden we in op andere manieren om gerechten te serveren. Fast casual of per fiets bij de gast thuis. In dit artikel, enkele opvallende trends waar je dit jaar op Foodbrigade over las.

Groene varianten

Minder calorieën, suikers en uitstoot. Meer lokale groenten, duurzame verpakkingen en vleesvervangers. Of juist helemaal vegan. Steeds meer horeca-ondernemers en gasten zijn ‘groener’ bezig met eten. En dat vergt creativiteit van chefs én bartenders. Zo zagen we bijvoorbeeld meer groenten in het glas, als vervanger van sap van fruit. Gezonder en verrassender.

NOLO-alcoholic drinks

Feestelijk zonder alcohol. Dit jaar zagen we een verdere opmars van NOLO (no of low) alcoholische dranken. Sterrenzaken die koudgeperste sappen of huisgemaakte frisdranken maakten en biercafés die inzetten op speciaalbieren met een lager alcoholpercentage. Of bars die mocktails serveerden in plaats van cocktails (meer calorieën). Veel smaak, weinig alcohol.

Wel met alcohol: tiki cocktails

Beleving is nog steeds ‘hot’ in de horeca. Dat zagen we dit jaar wel met de opkomst van cocktails en in het specifiek met de tiki cocktail. Deze cocktail uit Polynesië bestaat uit rum, fruitsap en kruiden. Naast deze tropische inhoud, scoort de tiki juist met het uiterlijk. De mix wordt geserveerd in een keramieken glas in de vorm van een totempaal. Een echte eyecatcher.

Kurkuma als superfood

De superfood van het jaar. Kurkuma. Verrassend veelzijdig en enorm gezond. Van Indiase curry tot een kurkuma bierbeslag. Of van een kurkuma-paprikasaus bij Rodemulfilets tot een romige saus met truffel. Inspiratie nodig? Bekijk alle recepten hier.

 De chef bezorgt

Steeds meer horecazaken zien in bezorgen een manier om extra inkomsten te genereren. Want voor kwalitatieve gerechten hoeven gasten niet meer fysiek naar een restaurant. Restaurants komen naar hen, met een eigen bezorgdienst. Zo pakken de zaken meer omzet, bereiken ze nieuwe gasten of bedienen ze hun vaste gasten ook op andere momenten. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Fast casual: snelle gezonde hap

Fast casual foodconcepten veroveren de wereld; dat is geen verrassing meer. Maar het gaat tegenwoordig over meer: snelheid en kwaliteit. Zaken pakken uit met duurzame varianten. SNCKBR is zo’n voorbeeld: met duurzame ingrediënten comfort food serveren. Snelheid en smaak gegarandeerd.