Tikicocktail: here to stay
Before Article

Tikicocktail: here to stay

Het komt van oorsprong uit Polynesië, bevat in ieder geval rum en fruit, en is altijd fotogeniek. De tikicocktail verovert Nederland. Wat maakt tiki nou precies tiki?

Thomas Forster, bartender en eigenaar van tikibar Amehoela in Rotterdam en Calle Ocho in Amsterdam – waar rum naast tequila een grote rol speelt – weet dat als geen ander.

Tiki staat voor…

Tropisch

Horecaondernemer ‘Don the Beachcomber’ haalde in de jaren 30 van de vorige eeuw de tikicultuur naar Amerika (de Verenigde Staten?). Geïnspireerd door de tropische setting en de tikisnijkunst van de Maori’s uit Polynesië, waarin Polynesische goden een grote rol spelen, openden in de jaren daarna steeds meer tikibars hun deuren. Bars met een tropisch decor waar kleurrijke, exotische cocktails met in het oog springende garnering werden geserveerd. Ook anno 2018 waan je je in – bijvoorbeeld – tikibar Amehoela in een strandbar op een tropisch eiland.

Ontspanning

Die tropische setting zorgt voor de ultieme escape uit de dagelijkse realiteit. De drankjes, de muziek, het decor; alles geeft een vakantiegevoel, en dat is volgens Thomas ook precies wat een tikibar beoogt. ‘Loosen your tie and let the rum wash the worries away.’ Opvallend vaak ziet hij sites als cheaptickets.nl openstaan op laptops en smartphones – tiki smaakt naar meer! En geeft all year long het betere tropische gevoel.

Beleving

Als er één drank is waarbij het om de beleving gaat, dan is het wel de cocktail. Dat geldt eens te meer voor tikicocktails, waarbij de vrijheid voor bartenders groot is. Bij een tikicocktail is het liefde op het eerste gezicht, nog voor je hem hebt geroken of geproefd. De eerste indruk is alles – en daar valt heel leuk mee te spelen voor bartenders. Een orchidee of rozenblaadjes als versiering is wel het minste. Alles kan, als je het plaatje maar compleet – en fotowaardig – maakt. Daarbij geldt ook: hoe ‘stouter’, hoe beter. De Escobar van Calle Ocho, die wordt geserveerd op een spiegel met een lijntje suiker ernaast, is niet voor niets een succesnummer.

Instagrammable

Een tikicocktail heeft inhoud – rum, fruitsap, kruiden – maar gaat, zoals hierboven ook al gezegd, zeker ook over het uiterlijk. Instagrammability is tegenwoordig een must. Daarbij speelt behalve garnering het glas een niet te onderschatten rol. De klassieke tiki wordt geserveerd in een keramieken glas in de vorm van een totempaal met het gezicht van een Polynesische god. Het zijn geliefde verzamelobjecten. In de glazenlijn die Libbey speciaal heeft ontworpen voor tikidranken, komen deze klassiekers terug. Maar Libbey heeft ook juist transparante varianten in de lijn opgenomen, om de prachtige kleuren van de drankjes nog beter tot hun recht te laten komen. Een mooi glas trekt alle aandacht en zorgt ervoor dat de tikicocktail helemaal tot zijn tropische recht komt.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Royal Leerdam.