Overnachten in brugwachtershuisje bij SWEETS hotel Amsterdam
Before Article
SWEETS hotel Amsterdam

Overnachten in brugwachtershuisje bij SWEETS hotel Amsterdam

Amsterdam is een bijzonder hotel rijker. In de hoofdstad worden 28 monumentale en leegstaande brugwachtershuisjes omgebouwd tot SWEETS hotel. Donderdag 15 maart zijn de eerste elf in gebruik genomen, naar verwachting opent het laatste huisje in 2021. ‘Wij zijn de perfecte uitvalsbasis om de verborgen schatten in een vaak onbekende buurt in Amsterdam te ontdekken.’

Naam: Carlijn Kuiper
Bedrijfsnaam:  SWEETS hotel
Aantal kamers: 28 brugwachtershuisjes (donderdag 15 maart zijn de eerste 11 officieel geopend)

De gemeente Amsterdam beheert ruim 1900 bruggen. Oorspronkelijk werden de meeste hiervan geopend en gesloten voor passerende boten vanuit 28 brugwachtershuisjes verspreid door de stad. ‘Nadat bekend werd dat deze hun functie zouden verliezen vanwege centralisatie van de brugbediening, is het idee voor SWEETS hotel ontstaan’, vertelt general manager Carlijn Kuiper. ‘Om de huisjes en hun historische karakter in stand te kunnen houden en ze niet uit het straatbeeld van Amsterdam te laten verdwijnen, zocht de gemeente naar een nieuwe bestemming.’

De oprichters van het Lloyd Hotel, Grayfield en Space&Matter, kwamen met het idee om alle 28 huisjes te transformeren tot hotelkamer en hiermee bezoekers en bewoners van de stad een bijzondere ervaring te kunnen bieden. ‘SWEETS hotel is de perfecte uitvalsbasis om de verborgen schatten in een vaak onbekende buurt in Amsterdam te ontdekken. Bedenk wel dat in de tijd dat dit plan bedacht werd, AirBnB en de lokale hotelstop nog helemaal niet bestonden!’

Carlijn Kuiper SWEETS hotel Amsterdam

De kamers zijn brugwachtershuisjes, verspreid door de hele stad?

‘Het hotel bestaat nu uit elf kamers die kunnen worden geboekt. In de toekomst komen hier huisjes bij tot we het totaal van 28 bereikt hebben. Alle huisjes bevinden zich op een andere locatie in een leuke Amsterdamse buurt. Ze hebben verschillende bouwstijlen, met andere inrichtingen passend bij de stijl en tijd van het huisje.’

Amsterdam is booming. Hoe onderscheiden jullie je van de concullega’s?

‘Je kunt bij ons overnachten in een brugwachtershuisje. Je hebt een fantastisch uitzicht over het water, terwijl je midden in de stad tussen de locals verblijft. Ik denk niet dat dat nog extra uitleg nodig heeft!’

Waarom is er een markt voor jullie initiatief?

‘Gasten zijn nog altijd op zoek naar bijzondere ervaringen, slapen in een brugwachtershuisje is uniek. Gasten willen tegenwoordig ook veel in korte tijd en er op uit. Met de SWEETS moedigen we hen aan zoveel mogelijk van een stad te zien en zich een echte local te voelen. Je bent onderdeel van de buurt. Daarnaast zijn tiny houses helemaal booming, en onze SWEETS zijn absoluut tiny.’

SWEETS hotel Amsterdam

Inchecken doe je met je telefoon, er is dus geen receptie. Vertel eens over het format?

‘Eigenlijk is het heel simpel. Gasten maken een reservering via onze website (we staan dus niet op grote boekingswebsites). Vervolgens krijgen ze van ons een bevestiging, met daarop de instructies voor het online inchecken. Zodra het huisje klaar is op de dag van aankomst, versturen wij de digitale sleutel naar onze gasten. Door middel van een bluetoothverbinding openen ze hun eigen voordeur!’

Niet bang dat het op deze manier onpersoonlijk wordt? Gastvrijheid is toch een van de kernwaarden van de horeca.

‘Aan het begin was dit wel even spannend, maar we ervaren het als heel positief. We zijn altijd bereikbaar via Instagram, Facebook, email en telefoon. Voor elke gast die persoonlijk contact wil, zit hier dus wel wat tussen. Daarnaast hebben we een kantoor waar iedereen altijd welkom is en als gasten het fijn vinden, dan verwelkomen wij ze met alle liefde bij het door hen geboekte brugwachtershuisje. Gastvrijheid zit in heel veel details. Je bepaalt zelf wanneer je incheckt en jezelf toegang verschaft tot je brugwachtershuisje. Je hoeft niet te wachten, omdat er een rij staat voor de receptie of een papierwinkel in te vullen. Er brandt een lampje, de verwarming  is aan en er staat een persoonlijk en handgeschreven kaartje klaar. Gasten voelen zich heel welkom bij ons. Op dat kaartje staat trouwens ook een telefoonnummer. Dit nummer kunnen onze gasten 24/7 bellen in geval van nood, vragen of om gewoon even te kletsen.’

Wat is je lievelingskamer van het SWEETS hotel?

‘Oei, dat is een heel lastige vraag. Ieder huisje is anders en ze liggen verspreid door de stad. Ik heb geen favoriet. Elke dag van het jaar en elk humeur past bij een ander huisje. Het is net waar ik op dat moment behoefte aan heb. Dat is natuurlijk ook wat SWEETS hotel zo uniek maakt, er is voor iedereen wel een perfect huisje te vinden.’

SWEETS hotel Amsterdam

Wie zijn je horecahelden?

‘Margot Vlek is mijn grote horecaheld. Wij werken al zeven jaar samen. Voorheen als hotelmanagers van Hotel The Exchange en nu runnen we samen SWEETS hotel.’

Van wie heb je het meeste geleerd?

‘Van Otto Nan en Suzanne Oxenaar, de oprichters van het Lloyd Hotel. Zij zijn tevens de directie van Hotel The Exchange en SWEETS hotel. Na mijn managementstage op de Hoge Hotelschool Maastricht (deze deed ik bij Lloyd Hotel in 2009), ben ik gebleven en heb in het Lloyd Hotel, Hotel The Exchange en – nu – SWEETS hotel gewerkt. Bij alle met heel veel plezier.’

Wat is je grootste mislukking?

‘Tot op heden geen mislukkingen bij SWEETS hotel. Uiteraard wel tegenslagen tijdens de voorbereidingen, maar die hebben we juist omgezet in uitdagingen, en vooralsnog zijn we overal uitgekomen! Gaat het niet via stuurboord, dan maar via bakboord.’

SWEETS hotel Amsterdam

Waar zou je nog weleens een zaak willen openen?

‘Buenos Aires in Argentinië.’

Hoe duurzaam zijn jullie bij SWEETS hotel?

‘Naast het standaardriedeltje van fairtrade linnengoed/badlakens, eco douchgel, shampoo en zeep en ledlampen hebben wij onze housekeepers die zeer milieuvriendelijk zijn. Zij verplaatsen zich met een elektrische bakfiets door de stad. Ook nog eens goed voor de gezondheid. En hergebruik/opknappen van bestaande panden/pandjes.’

Wat zou je doen als je geen horecaondernemer was?

‘Dan zou ik ergens ver weg een eigen duikschool runnen.’