Japanse thee in poedervorm: de opmars van matcha
Before Article
Matcha Thee Kiona Malinka

Japanse thee in poedervorm: de opmars van matcha

Matcha is bezig aan een opmars. Deze Japanse thee in poedervorm wordt steeds vaker gebruikt in de keuken, met name vanwege de prachtig groene kleur, maar is ook heerlijk om te drinken én gezond. Thee-expert Kiona Malinka vertelt wat jij moet weten over matcha.

Exclusief verkrijgbaar vanuit Japan en gemalen van de eerste oogst (Tencha – nieuwe thee). Matcha is groene thee in poedervorm. Het wordt op een speciale manier fijngemalen met grote stenen en door middel van een speciale techniek – en een vijzel van bamboe – opgelost in water.

Ritueel in Japan
In Japan gaat het drinken van matcha-thee gepaard met een heel ritueel. ‘De poeder wordt door een speciale manier van kloppen opgelost in het water. Daardoor ontstaat een schuimlaag – hoe egaler, hoe beter – die smaak toevoegt. Bij het drinken gebruik je twee handen. Een van je handen gebruik je om de kom te ondersteunen. Je drinkt de thee op in drie slokken. Uiteraard dank je degene die je thee heeft gemaakt en buig je daarbij.’
Dat zetten van de thee vraagt om speciale vaardigheden. Oefening baart in dit geval zeker kunst.

Hoe groener, hoe beter
De snelheid van het malen bepaalt de kwaliteit van de matcha. ‘Hoe langzamer dat gebeurt, hoe beter de kwaliteit wordt. De beste matcha heeft een prachtig groene kleur.’

Gezond
‘Matcha-thee is de enige thee die niet wordt gezeefd. ‘Je drinkt het hele blad en daardoor zit het vol met antioxidanten.’ Gezond dus!

Meer dan thee
Jazeker, matcha-thee is heerlijk, maar matcha is ook uitermate geschikt voor andere toepassingen. ‘Een matcha-latte bijvoorbeeld. Op dezelfde manier bereid als een koffie-latte, maar dan met matcha-poeder in plaats van espresso. Een zoete melk doet het er goed bij. Of puur, als een koud shotje. Dat geeft een enorme energieboost, omdat het vol zit met theïne. En in eten doet matcha het eveneens goed. Garneer de vis er bijvoorbeeld mee in, waardoor het een mooie groene kleur krijgt.’

Chocolade en room
‘Heel hartig’, zo omschrijft Kiona de smaak van matcha. ‘Veel mensen associëren hartig met bitter, maar bitter is het absoluut niet. Je proeft een grassmaak. Als je matcha van hoge kwaliteit hebt, dan is het ook wat zoet en romig, en proef je zelfs iets van chocolade.’

In de nieuwe Exclusief, verschijningsdatum donderdag 12 april, gaan we koken met matcha. Een heel fijn ingrediënt om je gerechten een bijzondere smaaknuance mee te geven én een prachtige kleur op het bord toe te voegen.