Opvallen met asperges: tips van hét aspergerestaurant 2018
Before Article

Opvallen met asperges: tips van hét aspergerestaurant 2018

Het seizoen van de asperge is in volle gang! De beste tips krijg je van Jan-Chris Krabbendam, eigenaar van Gasterij de Krabbendam in Someren, hét aspergerestaurant van 2018.

Deze ervaren chef-kok werkt al langere tijd met asperges en is een échte fan: ‘Wanneer de eerste asperges verkrijgbaar zijn, eten we ze thuis meerdere malen per week. Het is een veelzijdig product dat op verschillende manieren bereid kan worden. Ik ben gek op deze tijd van het jaar!’

Met zijn passie voor dit seizoensgebonden product weet Jan-Chris zijn gast keer op keer te verrassen. Hij deelt zijn tips.

1. Geef de asperge de aandacht en liefde die het verdient
De asperge is al langere tijd populair en inmiddels niet meer weg te denken van de menukaart. Tóch is Jan-Chris van mening dat je deze groente de aandacht moet geven die het verdient: ‘Het feit dat de asperge al zo populair is, betekent niet dat het geen aandacht meer hoeft te krijgen. Vertel enthousiast over dit mooie product en weet met je verhaal de gast te overtuigen en een stukje beleving toe te voegen.’

2. Promoot het product
Laat de gast weten dat ze bij jóu asperges kunnen eten. ‘Maak duidelijk zichtbaar dat je met asperges werkt door het gebruik van promotiemateriaal. Wij hebben zelf bijvoorbeeld vlaggen hangen aan het pand van het Brabants Asperge Genootschap en kaarthouders op de tafels. Daarnaast proberen we het product zo actief mogelijk te verkopen en onze medewerkers hierop te instrueren.’ Zorg ervoor dat de gasten gewezen worden op de verschillende (verrassings)menu’s en laat ze kennismaken met je keuken!

3. Experimenteer!
We kennen inmiddels allemaal de traditionele wijze waarop ‘het witte goud’ bereid kan worden: combinaties met ham en ei zijn niet meer nieuw, maar wel nog steeds populair. ‘Probeer naast de traditionele gerechten ook eens te experimenten. We hebben bijvoorbeeld een gerecht gehad met lamshaas, Livar-ham en asperge. Hierbij hebben we de asperges gefrituurd in een laagje van kroepoek. Een heerlijke combinatie die misschien niet voor hand ligt, maar wel positief verrast.’

Lamshaas en Livar-ham met twee bereidingen van asperge.

4. Wees zorgvuldig
‘Kook nooit meer dan één kist tegelijk om de kwaliteit en smaak van de asperge te waarborgen. Voeg hier zout en water aan toe en dek het vervolgens af met (hand)doekjes. Wanneer je meerdere kisten tegelijk gaat koken, zal je zien dat de hoeveelheid te groot is.’
Daarnaast kan je, in het kader van ‘no-waste’, bijna de gehele asperge gebruiken voor je gerecht. Als ingrediënt, maar ook als garnituur. Gebruik bijvoorbeeld de schil als decoratie.

5. Verschillende bereidingswijzen
Het product leent zich prima voor verschillende bereidingswijzen. ‘Naast bakken en koken, kan je de asperges ook prima frituren. Probeer eens een salade, cocktail of andere verrassende combinatie die minder vaak voorkomt. Houd natuurlijk ook de traditionele gerechten op je kaart, maar geef juist de aandacht aan deze speciale gerechten.’

Brabants Asperge Genootschap
Jaarlijks wordt de titel ‘Aspergerestaurant van het jaar’ uitgereikt door het Brabants Asperge Genootschap. Na meerdere bezoeken van ‘mystery guests’  bij de drie genomineerde restaurants, werd duidelijk dat Gasterij Krabbendam in Someren hét aspergerestaurant van 2018 is. Een prijs die zij in 2004 en 2010 ook al in ontvangst mochten nemen.

Gasterij Krabbendam
In maart 2007 namen Jan-Chris en Monique Krabbendam hotel-restaurant De Zeuve Meeren in Someren over. Inmiddels, 11 jaar later, hebben zij hun eigen stempel weten te drukken op dit etablissement onder een nieuwe naam: Gasterij Krabbendam.