Eveline Wu: ‘Las Palmas moet de poort van Rotterdam worden’
Before Article
Eveline Wu Las Palmas Rotterdam keuken

Eveline Wu: ‘Las Palmas moet de poort van Rotterdam worden’

Eveline Wu heeft haar vleugels uitgeslagen. Na vier zaken in Eindhoven is ze nu ook actief in Rotterdam. De chef-kok en ondernemer heeft restaurant Las Palmas overgenomen van Herman den Blijker. ‘Deze locatie heeft alles in zich om het visitekaartje van de stad te worden.’

Naam: Eveline Wu
Bedrijfsnaam: restaurant Las Palmas in Rotterdam
Aantal couverts: 150 en 80 op het terras
Inkoop: 25% van de omzet
Personeel: (nu nog) 30% van de omzet, dit percentage moet en gaat nog omlaag
Huur: 5% van de omzet

Eveline Wu Las Palmas Rotterdam

Mood, Wynwood, Kreeftenbar en Soho. Eveline Wu heeft in Eindhoven haar eigen horeca-imperium opgebouwd. Niet voor niets werd ze vorig jaar november uitgeroepen tot Etnische zakenvrouw van het Jaar.

Sinds 1 april heeft ze haar vleugels uitgeslagen en is ze ook actief in Rotterdam. ‘Een fantastische stad’, zoals ze het zelf zegt. De ondernemer heeft restaurant Las Palmas overgenomen van Herman den Blijker. Grote schoenen om in te stappen. ‘Natuurlijk vind ik het spannend, maar ik hoef mezelf niet meer te bewijzen. Deze locatie heeft alles in zich om de poort van Rotterdam te worden.’

Hoe komt een succesvolle Eindhovense ondernemer in Rotterdam terecht?

‘In Eindhoven exploiteer ik inmiddels vier zaken. Met een van deze, Mood by Eveline Wu, ben ik nu zeven jaar actief en was ik aan het nadenken over vestigingen buiten de stad. Ik was niet specifiek op zoek, maar de kans om Las Palmas over te nemen kwam voorbij en deze wilde ik niet voorbij laten gaan. Rotterdam is een fantastische stad en past bij mij.’

Altijd de ambitie gehad om meerdere zaken te hebben?

‘Absoluut niet. Ik ben zeven jaar geleden in Eindhoven begonnen met Mood, waarmee ik al wilde inspelen op de internationalisering van de horeca. Dat werd een succes en ik startte met een tweede zaak, omdat ik ook graag een hoger niveau wilde bedienen. Vervolgens kwam er een pand vrij en wilde ik daar eveneens een horecazaak starten. Ik geloof in het concept van Mood, vandaar mijn ambities om daarmee de stad uit te gaan. Een concept als Wynwood vraagt heel veel energie. Met Mood acteren we in het middensegment. Om daar succesvol te zijn, is het hebben van een goede kok voldoende en kun je met minder handelingen toch de beste service verlenen.’

Eveline Wu Las Palmas Rotterdam

De locatie is prachtig, op de Kop van Zuid. Hoe belangrijk was dat?

‘De plek is zeer goed en het restaurant heeft een internationale uitstraling. Het heeft alles in zich om er het visitekaartje van de stad te maken. Als mensen in Rotterdam een ander vragen waar hij of zij naartoe moet, dan moet de reactie straks altijd zijn: bij Las Palmas of bij Eveline.’

Rotterdam is een stad in ontwikkeling. Dat biedt veel kansen, maar maakt het wellicht ook spannend?

‘Ik ben bang, maar tegelijkertijd ook niet. De omgeving is onbekend en niemand kent mij hier. Anderzijds ben ik vol vertrouwen, omdat ik weet wat ik kan. In Eindhoven komen gasten naar mijn restaurants vanwege het goede eten. Dat moeten ze hier ook gaan doen. Las Palmas is bovendien een bekende naam, alleen ga ik het hier nu op mijn manier doen.’

Hoe ziet dat op jouw manier doen eruit?

‘Als we alles straks op de rit hebben, gaan we verbouwen. De inrichting wordt wat hipper, naar voorbeeld van Wynwood, een van mijn zaken in Eindhoven. Bij een restaurantbezoek komt het eten meestal niet meer op de eerste plaats. Dit verklaart ook de dalende populariteit van de Chinese keuken. Er is niets mis met het eten, maar de entourage en de manier waarop de gerechten worden gepresenteerd, klopt niet meer. Gerechten moeten goed en smakelijk zijn, maar dat is meer een basisvoorwaarde. Mensen kiezen voor een plek waar het leuk en gezellig is. Waar de sfeer en ambiance top zijn. Zo gaat het worden. De beste cocktail van Rotterdam bestel je straks hier. Las Palmas moet het visitekaartje van de stad worden. De entreepoort.’

Wat ga je doen om dat te realiseren?

‘Met alleen goed eten maak je het onderscheid niet meer. Dat kunnen gasten op heel veel plekken, zeker in Rotterdam. Het eten is hier goed vanaf dag één. Die kwaliteit is belangrijk, maar de prijs mag niet afschrikken. Daarom zijn we begonnen met het naar beneden bijstellen van de prijzen. We zitten nu in het middensegment en daar is een markt. Al mijn lunchgerechten staan voor 8,50 euro op de kaart. En ja, dat kan prima. Mijn inkoop is al jaren 25 procent.’

Eveline Wu Las Palmas Rotterdam

Las Palmas staat voor Herman den Blijker en veel (grote stukken) vis en vlees. Hoe ziet de handtekening van Eveline Wu eruit?

‘We gaan voor een internationale kaart. In mei zijn we gestart met de eerste kaart van mijn hand. De keuken wordt internationaal, omdat ik geloof dat dat de toekomst is. Mensen kiezen hun locatie niet vanwege de keuken, maar willen een lekkere avond uit. Bij ons maken ze een culinaire wereldreis. Sushi en sashimi als voorgerecht, daarna het stukje vlees of vis zoals ze dat traditioneel gewend zijn. Ik heb drie sushichefs aangenomen, die samen twintig jaar scholing hebben gehad in de Japanse keuken. Die beginnen ’s ochtends niet met koffie, maar gaan een half uur messen slijpen. En als ze in de avond klaar zijn, dan doen ze dat nog een keer. Ik sta bekend om mijn sushi, maar ik durf te stellen dat zij beter zijn dan ik. Je eet hier de beste sushi, maar niet de duurste. Ik heb de beste kwaliteit vis en een betere sushirijst is er ook niet te vinden.’

Niet alleen het restaurant is groot, het personeelsbestand waarschijnlijk ook. Hoe is die overdracht verlopen?

‘Op mijn eerste dag als eigenaar kreeg ik er ineens vijftig personeelsleden bij. Dat is voor beide partijen wennen. Vandaar ook dat ik ervoor heb gekozen om niet direct te starten met de verbouwing. Twee chefs zijn vertrokken, omdat ze ieder hun eigen zaak starten. In Eindhoven heb ik een heel goed team om me heen en dat is de basis voor ons succes. Hier gaan we hetzelfde realiseren. Ik heb goed gekeken naar wat iedereen allemaal kan. En dan doel ik niet op de kwaliteit van koken, maar op de uitstraling van dat wat ze presenteren. Ik heb gevraagd of ze zelf zouden bestellen wat ze serveerden. Daar gaat het nog vaak mis: veel koks koken wat ze zelf niet lekker vinden.’

Geen last van personeelsproblemen?

‘Nee, en ook nog nooit gehad. Voor medewerkers zijn vier dingen belangrijk. Dat ze zich gewaardeerd voelen, worden gestimuleerd, iets leren en groeimogelijkheden hebben. Ik bied ze dat allemaal. Ook belangrijk: eerlijk zijn, doen wat je zegt. Iedereen heeft een leven naast het werk, daarom werken wij met twee ploegen. En we laten ze niet langer werken dan nodig. Om 24.00 uur kan het laatste drankje worden besteld, zodat de barmedewerkers een half uur later naar huis kunnen. De keuken, desserts uitgezonderd, sluit om 22.00 uur, waarna kan worden begonnen met het schoonmaken en koks dus niet midden in de nacht thuiskomen. Gasten begrijpen dat als je het uitlegt.’

Eveline Wu Las Palmas Rotterdam

Als vrouw met meerdere restaurants ben je toch meer uitzondering dan regel. Hoe zie je dat zelf?

‘Ik hoef mezelf gelukkig niet meer te bewijzen. Niet als ondernemer en niet als chef. In Eindhoven gaat het goed met mijn zaken. Wat wij doen, wordt gezien als een soort sushi 3.0 en ik kom om me heen kopieën tegen. Een mooier compliment kan ik niet krijgen. Ik ga echt voor de smaak. Als je die oké vindt en je vindt het hier gezellig, dan kom je terug. Van Las Palmas heb ik dezelfde verwachtingen.’

Wat is tot nu toe je grootste tegenvaller?

‘Er zijn (nog) geen tegenvallers. Ik ben uitgegaan van het slechtste scenario en daarin was duidelijk dat ik alle gewenste veranderingen kan doorvoeren. Bovendien wist ik heel goed wat voor een zaak ik overnam.’

Eindhoven en Rotterdam. Twee steden, maar toch zo anders. Ook een (heel) andere gast dus?

‘Ik geloof er niet in dat de gast in Rotterdam een andere is dan die in Eindhoven. Met mijn restaurants creëer ik een eigen doelgroep: mensen die van lekker eten houden. Die heb je overal.’

Vier zaken in Eindhoven en een in Rotterdam, hoe ga je dat combineren?

‘Wil je iets (goed) doen, dan zet jij je daarvoor 100 procent in. Ik heb mezelf een jaar de tijd gegeven om Las Palmas zo neer te zetten als ik dat wil. Wanneer mensen mij nodig hebben, dan ben ik er. Maar ik heb kinderen en wil ook de beste moeder van de wereld zijn. Daarom ben ik op zondag vrij. Van maandag tot en met donderdag ben ik Rotterdam, op vrijdag en zaterdag in Eindhoven. Een keer per maand plan ik een internationale trip om ideeën op te doen, me te blijven ontwikkelen. Mijn eerstvolgende bestemming is China: twee keer 24 uur vliegen om drie dagen daar te kunnen zijn. Overigens is mijn aanwezigheid niet noodzakelijk als het concept staat. Door de overname van Las Palmas ben ik twee maanden nauwelijks bij Mood geweest en is de omzet daar met 20 procent gestegen. De kracht van het concept is dat het goed eten is en toevallig staat mijn naam daaronder. Weet je wat het mooiste is: dat gasten zeggen dat ze bij Eveline hebben gegeten zonder dat ze Eveline hebben gezien.’