De ins en outs van 3D foodprinten
Before Article

De ins en outs van 3D foodprinten

3D foodprinten heeft de toekomst! Chef-kok Jan Smink, bekend van zijn deelname aan de Bocuse d’Or, experimenteert er volop mee.

De toepassingen

Persoonlijke touch
Omdat een 3D-printer kleine laagjes kan printen, is het een heel geschikt apparaat om een gerecht een persoonlijk tintje te geven. Met bijvoorbeeld een logo, initialen of een afbeelding van een foto, in chocolade – er is een speciale printerkop voor een chocoladeglans –, meringue, geitenkaas of zelfs vlees. Daarnaast kan de printer afgestemd worden op specifieke dieetwensen, zoals minder eiwitten of minder vet. Kwestie van goed instellen.

Eigen creaties
Een eigen schets omzetten tot een 3D-model is een fluitje van een cent. Zo is het mogelijk om te experimenteren met andere vormen – denk eens aan een honingraat –, en dus een andere beleving voor de gast

Meer variatie
Omdat de laser van de printer op verschillende manieren is af te stellen, kun je spelen met verschillende soorten structuren. Het ene laagje hoeft niet hetzelfde te smaken als het andere. Zo kan de printer bijvoorbeeld een koekje afleveren dat van binnen harder is dan van buiten.

De tips

Voorkom luchtbelletjes
3D foodprinten is geschikt voor heel veel verschillende grondstoffen en dankzij hulpmiddelen als pipetjes en spuitmondjes in soorten en maten kan het vaste en vloeibare bestanddelen aan, van pannenkoekenbeslag tot brooddeeg. Als het maar een homogene massa is zonder luchtbelletjes. Bij belletjes of klontjes hapert de printer

Speel met de druk
Zoals beschreven kun je de 3D foodprinter op verschillende manieren af stellen als het gaat om de druk die hij uitvoert. Dat geeft veel mogelijkheden tot variatie en is zeker iets om mee te experimenteren. 

Zet hem in voor precisiewerk
Als je vijftig keer exact dezelfde vorm wil hebben of een loeistrak resultaat wil verkrijgen dat je nooit met de hand kunt evenaren, dan is de printer het allerbeste hulpmiddel.

 

Kom langs op het IAMCHEF event
Op het IAMCHEF event ‘Meet Vegetables’ op 14 mei zal Jan Smink de 3D foodprinter demonsteren door een unieke groentebereiding te printen: knolselderij met hazelnoot, zwarte knoflook, curry madras, Oost-Indische kers & CHEF Liquid Concentrate Paddenstoel. Deze demonstratie is onderdeel van een dag vol leerzame workshops en verrassende inspiratie door de top van de Nederlandse gastronomie. Zij laten hun inspirerende technieken los en nemen de bezoekers mee in de creatieve wereld van groenten. Het IAMCHEF Event wordt georganiseerd door CHEF. Ben jij een ambitieuze, creatieve chef, op zoek naar nieuwe bereidingstechnieken, werkzaam in een commerciële keuken en lijkt het je interessant om deel te nemen aan het IAMCHEF Event? Schrijf je dan snel in via www.iamchefevent.nl (Bron: Misset Horeca)

Dit artikel is een partnerbijdrage van Nestlé Prof.