De Aziatische keuken heeft het in 2018
Before Article

De Aziatische keuken is verre van nieuw, maar blijft hot en happening. Trendsetter Salomon FoodWorld signaleert een nieuw elan voor deze smaakvolle, veelomvattende keuken, met bijbehorende trends.

Trend: de Aziatische keuken

In 2002 was er de opmars van de Chinese keuken met zijn foe yong hai en zoetzure saus; in 2010 werden sushi en Aziatische all-you-can-eat-buffetten groot. De Aziatische keuken is inmiddels behoorlijk ingeburgerd, heeft de nodige invloed gehad op de Europese en blijft zich verder ontwikkelen. Anno 2018 zijn met name de Thaise, Chinese en Vietnamese keuken populair, en is de Koreaanse in opkomst. Dankzij culinair-culturele kruisbestuivingen en verfijningen ontstaan nu verrassende concepten als fine dining, burgers en barbecue met een Aziatische tint. Deze keuken blijkt zich perfect te lenen voor de nieuwste trends.

Trend: bewust (en) lekker eten

Suikervrij, zoutarm, zonder koolhydraten: het leek niet altijd makkelijk om een gezonde leefstijl te combineren met lekker eten. Maar inmiddels is het duidelijk dat een gezonde maaltijd ook smakelijk, afwisselend, lekker en – als het even kan – makkelijk te bereiden kan zijn. En dan heb je een heel goede aan de Aziatische keuken: vol variatie, light, verse ingrediënten en voor iedere smaak wat wils.

Trend: samen delen

Helemaal hip: niet ieder met zijn eigen bord voor zich, maar met zijn allen proeven van heerlijk eten uit diverse kommetjes en schaaltjes. Gezellig en leuk. Zo kun je veel meer smaken tot je nemen en het leidt tot andere gesprekken. Delen past in de huidige tijd van drukke agenda’s. Je schaarse momenten deel je het liefst met familie of je beste vrienden in een ontspannende omgeving. En met lekker eten. De Koreanen snappen dat allang. ‘Casual Korean Dining’ is precies dat: samen eten aan een grote tafel met kleine traditionele Koreaanse gerechten (soep met rijst!). Alsof er thuis heerlijk voor je wordt gekookt.

Trend: de snelle hap

De tijd nemen om (samen) te eten, is belangrijk. Soms moet het echter gewoon even snel. Wat niet betekent dat je genoegen moet nemen met iets saais zonder smaak. Eten ‘on the go’ kan net zo goed ontspannen, ongehaast én smakelijk zijn. Zeker als je kiest voor Aziatische fingerfood. Pasta als fingerfood bestond nog niet, dus ontwikkelden ze de Aziatische versie: met de hand gemaakte Asia Noodle-sticks. In de wok bereid met verse kruiden, groenten, vlees en noodles en daarna om een spiesje gedraaid. Op z’n Japans (teriyaki), Thais (pad thai) of Chinees (zoetzuur). En dan zijn er nog de Asia Sliders, in de smaken Chik’n Red Curry, Shrimp Avocado en Veggie Mushroom. Gemaakt van Japanse Uruchirijst, net zo licht als sushi, met de structuur van een hamburger en authentieke Aziatische ingrediënten. Lekker voor onderweg.

 

Dit artikel is een partnerbijdrage met Salomon.