Alles wat je nog niet wist over alcoholvrij bier
Before Article

Alles wat je nog niet wist over alcoholvrij bier

Een drankje dat aan populariteit heeft gewonnen, is het alcoholvrije bier. Bier drinken en toch fris blijven; het blijkt een gouden combinatie. Hier wat leuke feiten over alcoholvrij bier.

 Van toen…

In de jaren ’90 van de vorige eeuw beleefden maltbieren hun eerste hoogtepunt, met Bavaria Malt en Buckler van Heineken als de grootste namen. De alcoholvrije bieren maakten toen maar liefst 10 procent uit van de hele biermarkt. Soldaten in de Eerste Golfoorlog waren groot afnemer van Bavaria Malt en ook chauffeurs deden hun voordeel met het alcoholvrije bier. De reden om bier zonder alcohol te drinken, was vooral ingegeven door verkeersveiligheid. Helaas sloeg Buckler nooit helemaal aan. Mede door een laatste duwtje van Youp van ’t Hek klapte de hele verkoop in, waarna de alcoholvrije biermarkt helemaal instortte.

 … naar nu

De algehele gezondheidstrend van de afgelopen jaren heeft ook zijn invloed op de biermarkt. De effecten van alcohol op de gezondheid zijn bij steeds meer mensen bekend, dus kiest men er vaker voor om al dan niet tijdelijk te stoppen met drinken, of er in ieder geval bewuster mee om te gaan. Vandaar de opkomst van de 0.0-bieren, en alcoholarme varianten. Inmiddels zijn de technieken om alcoholvrij of  -arm bier te verkrijgen zodanig ontwikkeld, dat het bier tegenwoordig qua smaak heel dicht bij de alcoholische variant aan zit.

Van alcoholvrij…

Zit er nou toch nog wat alcohol in zo’n biertje? Niet als je een 0.0-variant hebt. 0.0 is precies dat: geen alcoholpercentage te bekennen. Alcoholvrij zit daar dicht tegen aan, maar mag volgens de Nederlandse bierverordening maximaal 0,1 % alcohol bevatten. Voor buitenlandse bieren die je hier kunt kopen ligt dat net even anders: daar geldt een maximaal percentage van 0,5% voor. Oftewel, het land van herkomst is leidend als het gaat om de benaming.

… tot alcoholarm

Alcoholarm bier bevat tot 1,2% alcohol; nog steeds niet veel, maar ook niet alcoholvrij. In het buitenland nemen ze het laatste begrip verwarrend genoeg iets ruimer: in veel landen heten bieren met een alcoholpercentage tot 1,2% wel alcoholvrij. Het is maar dat je het weet.

Van pils…

Met pilsbrouwer Heineken als grote aanjager hebben met name de 0.0-bieren de laatste tijd een hoge vlucht genomen. Mede dankzij de smaakverbetering ten opzichte van vroeger hebben de meeste grote biermerken wel een 0.0-variant in het assortiment.

… tot speciaal bier

Maar ook de speciaalbierenmarkt roert zich. Vorig jaar zag Playground van brouwerij Van de Streek, de eerste non-alcoholische IPA van Nederland, het licht. En daar komen dit jaar Sportzot en Jopen Non IPA bij. De eerste is de alcoholvrije (in België althans) variant van 0,4% van Brugse Zot van brouwerij de Halve Maan; de tweede komt van de Haarlemse brouwer Jopen. Genoeg alternatieven voor je gasten dus om met smaak te drinken!

Dit artikel is een partnerbijdrage van Bier Authentiek.