6 tips van Mark Gratama over verbouwen
Before Article
ML in Haarlem exterieur

6 tips van Mark Gratama over verbouwen

In het interview met Mark Gratama vertelt hoe hij van ‘enkel’ een sterrenrestaurant en hotel Stempels naar multifunctioneel bedrijf ML in Haarlem ging met hotel, restaurant, bistro en groot terras. Hier vertelt hij 6 tips die je kunt gebruiken wanneer je wilt uitbreiden of verbouwen.

Houd rekening met voorfinanciering van de btw.

‘Je betaalt je leveranciers en krijgt de btw pas later terug. Daarvoor heb je dus (flinke) liquide middelen nodig.’

Laat offertes niet te veel uitlopen.

‘Een tip die ik kreeg van collega-ondernemer Henri van der Heijden van Vista in Willemstad. De ervaring leert dat het genoemde bedrag altijd hoger uitvalt. In ons geval was dat 20 procent.’

Hoe groot of klein je zaak ook is: stel een harde deadline als het gaat om de oplevering.

‘In de periode van de verbouwing was onze omzet 0, maar liepen de kosten wel door. Als er vertraging is, dan draag jij de (financiële) consequenties.’

Zorg dat je er zelf de hele dag bij bent.

‘Jij weet het beste hoe je het wilt hebben.’

Help zelf mee!

‘Niet met de verbouwing, maar met het goed zorgen voor de mensen die aan het werk zijn. Geef ze op tijd een kop koffie, wees aardig voor ze. Je zult zien dat ze zich dan extra inspannen als jij daarom vraagt of als dat gunstig is voor jou. Je krijgt wat je teruggeeft.’

Steek energie in je online zichtbaarheid.

‘Omdat we zijn verhuisd, vervallen de gegevens op online en moet alles worden aangepast. Op Google is alles nog niet optimaal, terwijl dat wel heel belangrijk is.’