4 redenen waarom de Japanse keuken zo populair is én blijft
Before Article

4 redenen waarom de Japanse keuken zo populair is én blijft

In Japan wordt elk gerecht omgetoverd tot een waar kunstwerk. Japanners eten met hun ogen en de gerechten worden dan ook tot in de puntjes verzorgd, van de kleinste ingrediënten tot aan het servies. Het is zo veel meer dan sushi, maar de basis van veel gerechten bestaat voornamelijk uit rijst en vis. Men at vroeger in Japan geen vlees, dat werd pas door de Amerikanen geïntroduceerd. Dit kijkje in de Japanse keuken kan leiden tot inspiratie!

Miso

Geen heel gerecht, maar wel één van de meest populaire ingrediënten uit de Japanse keuken. Miso maak je niet zomaar eigen, met zijn complexe umami-smaak. Maar als je het eenmaal weet te doorgronden, openbaren zich ongekende culinaire mogelijkheden. De smaak van miso is niet te vergelijken en het heeft van alles wat: zoet, zout, bitter. Tegenwoordig wordt het steeds vaker als smaakmaker gebruikt, het is een ingrediënt dat vooral ter ondersteuning van andere smaken wordt gebruikt. Deze 4 chefs hebben miso eigen gemaakt. 
Hoe gebruikt jij dit: Je kunt het onder andere gebruikt als dip, in een marinade of als basis van een saus

Azijn

Azijn drinken in shotvorm klinkt misschien raar, maar in Japan is het de normaalste zaak van de wereld. Azijn wordt daar gemaakt én behandeld als kwaliteitswijn, met verschillende smaken en rijpingstijden. Ze geloven dat het zorgt voor een energieboost en dat het een suikerpiek en –dip voorkomt. Azijn helpt namelijk om zetmeel af te breken, waardoor je lichaam het niet meteen omzet in suiker. Het is in Nederland nog ongebruikelijk, maar de Aziatische cocktails winnen wel terrein. Meer daarover lees je hier
Hoe gebruik jij dit: voeg eens Japanse azijn toe aan Nederlandse gerechten zoals bloemkool. Je kunt het ook gebruiken in cocktails.

Matcha

De groene thee in poedervorm heeft een frisse, licht bittere smaak die je prima kunt verwerken in gerechten én het is ook nog eens ontzettend gezond. Met zijn prachtige groene kleur geeft hij leven aan een gerecht. Ooit al eens gehoord van matcha worst of matchamallows? Je vindt nog meer creatieve gerechten hier.
Hoe gebruik jij dit: Er zijn oneindig veel toepassingen voor matcha mogelijk, wees creatief: van cake en tiramisu tot truffels en pudding

Wasabi

Een unieke smaakmaker met een krachtige, korte kick. Het wordt veel gebruikt bij rauwe vis zoals sushi. Ook in combinatie met sojasaus zie je het veel, om de zoute smaak een beetje te compenseren. De wasabiwortel wordt niet alleen als pasta gebruikt maar het wordt ook verwerkt in producten als mayonaise, chips, dressing en zelfs tandpasta. Je kunt het zo gek niet bedenken en het bestaat! Recepten vind je hier.
Hoe gebruik jij dit: je maakt gerechten net wat pittiger met wasabi, maar het springt naast smaak ook eruit in kleur. Gebruik dit om een gerecht net dat beetje extra te geven.