Zo serveer je de perfecte gin-tonic
Before Article

Gin-tonic is al een aantal jaar een van de populairste zomercocktails. Makkelijk te maken, zo lijkt het: een beetje gin, iets meer tonic en klaar ben je. Toch komt er iets meer kijken bij het serveren van de perfecte gin-tonic. Ann-Sophie Verstraete, brand manager bij Fever-Tree, geeft graag tips.

Het glas

‘De verpakking’ is essentieel voor de smaak van een gin-tonic. Hét gin-tonic-glas is het Copa-glas. Met zijn grote opening werd dit glas zelfs speciaal ontworpen om de smaak en het aroma van het drankje zo goed mogelijk te ondersteunen. Het Bourgogne-glas heeft diezelfde grote opening en zorgt door zijn bolheid voor een optimale smaakbeleving. Dan is er nog het hoge Highball-glas, dat steeds vaker gebruikt wordt voor mixdranken als gin-tonic. Als je dit glas uit de kast pakt, kies er dan één met een grote opening en genoeg volume voor de juiste verhouding: een derde gin en twee derde tonic.

IJs

Een gin-tonic komt gekoeld het best tot zijn recht. Op voorhand moet het glas al gekoeld zijn, bij voorkeur door wat ijsblokjes rond te laten gaan. Gooi het vrijgekomen ijswater weg om de drank niet te verdunnen. Bij het serveren vul je het glas tot aan de rand met ijsblokken. Weleens gedacht aan gevulde ijsblokjes, bijvoorbeeld met framboos, tomaat of basilicum? Die geven een prachtig effect.

Gin

De ene gin is de andere niet. Er is een enorm aanbod aan soorten gin: van zacht tot robuust, van floraal tot kruidig. Het spreekt voor zich dat de keuze enorm van invloed is op de smaak van een gin-tonic – iets om je goed in te verdiepen. Qua hoeveelheid wordt over het algemeen 5 centiliter aangehouden, waarbij een jigger onmisbaar is voor het afmeten.

Garnering

De juiste garnering brengt de smaak van de gin nog eens extra naar voren. Ook hier is er veel mogelijk, als je maar rekening houdt met de juiste combinatie van garnering en gin.
Limoen geeft frisheid aan elke soort gin, en vooral aan de wat zachtere soorten. Jeneverbes versterkt de robuuste gins, terwijl rozemarijn goed past bij de kruidige types. Voor florale gins kies je bijvoorbeeld voor hibiscus. Kardemom is een verrassend lekkere garnering bij citrusgins.

Tonic

De meest gebruikte tonic in deze zomerse cocktail is die van Fever-Tree. Gemaakt van natuurlijke ingrediënten is hij speciaal ontworpen om de gin te ondersteunen, en niet te overheersen. De inhoud van een flesje (200 milliliter) is precies afgestemd op een single serve. Het is gebruikelijk om twee derde van het flesje uit te schenken en het daarna naast het glas te zetten om de gast te laten zien wat hij drinkt.

Het uitserveren

Last but not least: roer alle ingrediënten goed door elkaar met een cocktaillepel en serveer de gin-tonic meteen, voor de allerbeste smaakbeleving. Cheers!

Dit is een partnerbijdrage van Fever Tree.