Waarom je vandaag nog met Kombucha moet beginnen
Before Article

Waarom je vandaag nog met Kombucha moet beginnen

Sommige horecazaken experimenteren er al mee en hebben het zelfs al op de kaart staan; Kombucha. En ondanks het feit dat Kombucha al eeuwen bestaat en er legio voordelen zijn waar je met je bar of restaurant mooi op in kunt spelen, maakt onbekend onbemind. Hoogste tijd dus om kennis te maken met Kombucha!

Kombucha is een drank die ontstaat uit de fermentatie van gezoete thee. Wanneer we over onze landgrenzen heen kijken richting Japan, dan zie je dat deze drank zelfs in de keukens van de mensen thuis en in de horeca is verankerd. En dat is niet zo gek, Kombucha heeft ontzettend veel voordelen. Naast de enzymen, zuren en vitamine B en C die Kombucha rijk is, heeft het drinken ervan een zuiverende werking. De werkzame bacteriën die ontstaan in het fermentatieproces, zorgen ervoor dat je minder vatbaar wordt voor virussen. Veel moeders uit de jaren 70 wisten het allang. Zij ruilden hét belangrijkste ingrediënt de zwam (in vaktermen ook wel scoby genoemd) al op het schoolplein met elkaar uit om zo hun eigen Kombucha te maken.

Het proces begint met deze zwam, thee, suiker en 10 procent zuur (eerder gemaakte Kombucha of natuurazijn).  En daarnaast vooral commitment en tijd. De Kombucha zoals alleen jouw zaak deze maakt is nergens anders te koop en dus uniek. En niet alleen je eindproduct, maar ook je verhaal aan tafel is er één waarbij je je kunt onderscheiden van andere zaken.

Koffiebars en sterrenrestaurants

Theesommelier Kiona Malinka van Crusio Thee zag tijdens haar bezoek aan Japan vorig jaar overal Soda Bars waar ze gefermenteerde dranken serveren. Vaak op basis van thee. Ook wordt het veel gebruikt als basis om voedsel in te maken of als smaakmaker in gerechten. In de alternatieve geneeswereld wordt Kombucha geroemd omdat het tjokvol pro-biotica en andere werkzame stoffen zit. Nog een voordeel, doordat de Scoby suikers ‘opeet’ bevat het eindresultaat geen of zeer weinig suiker.

Volgens Kiona is deze vorm van fermentatie niet alléén weggelegd voor zaken als The Jane (Sergio Herman, Antwerpen). Zij gebruiken deze gefermenteerde thee bijvoorbeeld om ‘gezondere cocktails’ mee te maken. Ook de koffiebar CoffeeLab in Den Bosch werkt met Kombucha. Deze maken ze met het hele team. Er is één Kombuchamoeder aangewezen en de rest deelt mee in de zorg. Een mooie bijdrage aan de teameffort. Bij CoffeeLab haal je je dagelijkse shotje voor een optimale weerstand. Heel laagdrempelig én onderscheidend.

Drie redenen waarom je vandaag volgens Kiona nog aan de slag moet met Kombucha:

 

Gezond en bewust

Steeds meer gasten zijn op zoek naar gezondere alternatieven. Kombucha is een gezonde en bewuste keuze en een alternatief voor alcohol en frisdrank.

Voeg waarde toe

Deze drank als basis in cocktails voegt écht waarde toe. Kombucha maakt de smaak super intens!

Voordelig

Van vinaigrette, tot het inleggen van komkommers of het aanmaken van gerechten. Het kan met Kombucha! Marge-technisch dus voordelig én interessant.

Kiona: ‘De eerste keer dat je gasten deze drank drinken is voor hen een hele ervaring. Deze ervaring én dus ook jouw zaak zullen ze niets snel vergeten. Als horecazaak kun je daarnaast middels het communiceren van een dagelijks shotje van deze ‘gezonde’ drank, zorgen voor meer terugkerende gasten.’