Voor elk gerecht een passend (speciaal)bier
Before Article
bier-spijs combinaties

Dat wijn en spijs elkaar versterken is inmiddels algemeen bekend. Maar wist je dat het juiste speciaalbier net zoveel, en soms zelfs meer, doet voor een gerecht? Bier-spijs-combinaties: je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar ze zijn de moeite waard.

Bier is veelzijdig,  en speciaalbier al helemaal, dankzij de vele ingrediënten waarmee brouwers kunnen ‘spelen’. Hop zorgt voor bitterheid, mout voor zoetheid, kleur en smaak, gist brengt aroma en dan hebben de brouwers nog vruchten, kruiden, noten, chocolade en fruit tot hun beschikking voor de meest bijzondere smaaksensaties. Het palet van speciaalbieren is daardoor enorm uitgebreid, waardoor er voor elk gerecht wel een passend biertype te vinden is.

Bier onderscheidt zich van de meeste (alcoholische) dranken door zijn bitterheid en is daarnaast heerlijk verfrissend door het effect van koolzuur. Deze unieke combinatie maakt het tot een heel geschikte begeleider van gerechten. Bijkomend voordeel van (speciaal)bier: het snijdt als het ware door vet. Dankzij de koolzuur poetst bier het filmlaagje dat na een gerecht achterblijft op je tong weg, zodat je steeds weer nieuwe smaaksensaties waarneemt.

En bier komt tegenwoordig ook in mooie, grote flessen, die niet misstaan op een schitterend gedekte tafel en bij een heerlijk diner.

Inspiratie

Inspiratie nodig? Probeer deze combinaties met bockbier – hét speciaalbier van het najaar – eens.

Rood vlees als wild, hert of eend smaakt voortreffelijk bij de krachtige dubbelbok Jopen Johannieter (9%). Die is voor een groot deel gemaakt van geroosterde tarwemout, waar het bier zijn kleur van krijgt en een Weizenachtige fruitigheid. Een complex bier, dat ook heerlijk is bij een chocoladedessert. Ook de Vintagevariant, die door de lange rijping een nóg rondere en zachtere smaak heeft gekregen, is een tongstrelende begeleider van deze gerechten.

Rundvlees, lamsvlees en paddenstoelen komen nog beter tot hun recht bij een Jopen 4-granen Bok. De combinatie van traditionele brouwgranen als gerst, haver en tarwe met rogge heeft een vol gebrand bier met geroosterde en fruitige tonen als resultaat. De moutige smaak tilt deze gerechten naar een hoger niveau. Ook heerlijk bij bisque, haring en steak tartaar, of om vlees in te stoven.

In het stadscentrum van Brugge brouwen ze het Brugse Zot Bokbier, met geroosterde moutsoorten. Kruidig en fruitig, licht bitter met toetsen van karamel en rozijn is het een perfecte begeleider van stevige herfstgerechten als stamppot of pasta.

Dit is een partnerbijdrage van Bier Authentiek