Twee soorten wijnglazen? Dat kan echt niet meer
Before Article

Twee soorten wijnglazen? Dat kan echt niet meer

‘Een makkelijke, fruitige wijn in een groot glas is als een panty die van je kont afzakt.’ Aldus vinologe en sommelier Barbara Verbeek, die samen met Royal Leerdam The Experts’ Collection ontwierp. Het zijn vijf wijnglazen voor evenzoveel verschillende types wijn. Want het juiste wijnglas brengt het bouquet en de smaak van een wijn naar boven. Hoe? Barbara legt het uit.

Licht en fris

Voor horecalievelingen als Verdejo en Sauvignon Blanc ontwikkelde Barbara het Licht & Fris-glas. Taps toelopend houdt het de levendigheid en aroma’s van lichte, frisse wijnen goed bijeen. De fijne mondrand voelt prettig aan en helpt om subtiele fruitaroma’s te onderscheiden. Het redelijk bescheiden formaat helpt ook bij de smaakbeleving. In een bol glas zouden de zuren verdwijnen, waardoor dit soort wijnen kunnen verworden tot een limonadedrankje.

Ontworpen voor: Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling, Grüner Veltliner, Verdejo, Gamay.

Fruitig en soepel

Wijnglas Fruitig & Soepel is langer dan het Licht & Fris-glas. Daardoor komt de fruitigheid van fruitige en soepele wijnen goed naar voren. Het slanke design met een kelk die iets wijder is aan de onderkant zorgt ervoor dat de zuurstof de fruitige tonen losmaakt en de aroma’s doet ontluiken. Fijn voor wijnen als Chardonnay en Albarinho. Maar ook voor liefhebbers van een Sauvignon Blanc waarin de zuren minder scherp naar voren komen. De glazen zijn ontworpen naar hoe de wijnmakers de wijnen bedoelen. Sauvignon Blanc hoort sappig en crispy te zijn, en naar groene appel te smaken, en dat versterkt het design van het Licht & Fris-glas. Maar wie meer houdt van de fruitige variant, kiest voor het Fruitig & Soepel-glas. Je kunt er dus mee spelen.

Ontworpen voor: Chardonnay zonder houtrijping, Pinot Blanc, Chenin Blanc, Viognier, Albarinho, Merlot, Frühburgunder.

Vol en rijp

Volle en rijpe wijnen worden nog mooier in het bijbehorende glas. Rond en elegant van vorm, met een wijde opening, laat wijnglas Vol & Rijp de wijn makkelijk ademen. Houtgelagerde Chardonnay en Malbec krijgen zo de ruimte om zich te openen en hun intense geur en robuuste smaak los te maken. De vorm en grootte van het glas zorgen ervoor dat de wijn op het voorste gedeelte van de tong landt, waar de smaakpapillen vooral zoet waarnemen. De zuren en tanninen lijken zo een beetje te verdwijnen, wat de  fruitige smaak nog eens extra ten goede komt.

Ontworpen voor: op hout gelagerde Chardonnay, houtgerijpte Viognier, Shiraz, Tempranillo (joven/ crianza), Gewürztraminer, Malbec.

Krachtig en kruidig

Het grootste glas in de collectie is wijnglas Krachtig & Kruidig. Door de wijde, ronde vorm openen krachtige en kruidige wijnen zich als een roos. Voor wijnen uit het hoge segment, die tijd en ruimte nodig hebben om wakker geschud te worden. Een Meursault bijvoorbeeld heeft zoveel nieuw hout, die heeft veel volume nodig. Het glas helpt zuurstof de bittere tonen te verzachten en haalt de fruitige en kruidige aroma’s van de wijn naar voren.

Ontworpen voor: Cabernet Sauvignon, Tempranillo (Gran) Reserva, Syrah, Pinot Noir, Sangiovese, Carménère en Touriga Nacional.

Mousserend

Het glas voor mousserende wijnen is open en rond, als de moderne versie van een jaren ’20 coupe. De smaak en geur van wijnen gemaakt volgens de méthode traditionelle komen door die vorm prachtig naar voren. Op wijnflessen met een schroefdop staat minder druk, waardoor deze mousserende wijnen zouden verdwijnen in een coupe en je ze dus beter kunt uitschenken in een flûte. Het grote voordeel van deze coupe is dat je je neus er in kwijt kan. Revolutionair, omdat je kunt ruiken tijdens het drinken – wat voor 85 procent bijdraagt aan wat je proeft.

Ontworpen voor: Champagne, Cava, Cremant, Prosecco, Sekt, Vonkelwijn.

Naast glazen wordt de Experts’ Collection dit najaar uitgebreid met twee karaffen, Homme en Femme genaamd. Ook bij deze twee karaffen is gebleken dat de vorm invloed heeft op de smaak van de wijn. Beide karaffen worden geïntroduceerd met een koelsteen, Roc genaamd. Deze steen kan de wijnen koel houden, maar ook lichtelijk kan verwarmen. Dat kan prettig zijn als de wijn uit een wijnkelder komt.

Deze blog is een partnerbijdrage van Royal Leerdam.