Tea pairing: 10 creatieve dessertcombinaties met thee
Before Article

Tea pairing: 10 creatieve dessertcombinaties met thee

Met zijn vetafbrekende werking en frisse grastonen is thee een perfecte begeleider voor desserts, die vaak zoet en romig zijn. En koud, wat mooi contrasteert met een kopje hete thee. Tel daarbij op dat thee een digestieve werking heeft en je hebt een win-wincombinatie.

De culinair adviseur van Debic, fabrikant van zuivelproducten voor horecaprofessionals, ontwikkelde samen met een theesommelier een petit high tea. Geschikt voor de middag, maar natuurlijk ook als dessert. En met een leuk verhaal erbij haal je gasten die twijfelen makkelijk over om tóch een dessert te bestellen.

Oolong-thee is een kort geoxideerde thee, die tussen groene en zwarte thee in zit. Zet de thee met water van 85°C, en laat hem twee tot drie minuten trekken. Dat levert thee met een zachte, volle smaak op, die heel mooi combineert met bijvoorbeeld citrussmaken of romige desserts (al hangt het erg af van de mate van oxidatie, die per thee kan verschillen).

Ideeën voor een petit high tea met oolong-thee en Debic-desserts:

  • crème caramel met een karamel-mandarijnsaus en mandarijngel
  • mascarponetaartje met een bodem van zanddeeg, crème patissière en blauwe bessen, een vulling van tiramisu en een crumbletopping met limoenzeste
  • panna cotta met triple-crèmekaas en een gelei van Pekoe Ceylon-theelikeur

 

Gerookte thee is een meestal zwarte thee – de bekendste soort is lapsang souchong – waarvan de bladeren uren- tot dagenlang zijn gedroogd boven een houtvuur. Daardoor ontstaat een heel specifieke rooksmaak, met kruidige, soms leerachtige tonen. Heerlijk bij chocola of blauwschimmelkaas, en ook bij de smaak van rozen. Zet de thee met water van 95°C en laat hem ongeveer 3,5 minuut trekken.

Ideeën voor een petit high tea met gerookte thee en Debic-desserts:

  • chocoladetaartje van chocolademousse en brownie, met een chocoladespiegel en Aji Ichi Shibori-gel
  • rozenpudding van panna cotta en rozenwater met rozenbottelgel en rozenkroepoek
  • parfait van panna cotta en gorgonzola dolce met groene appel en appelcress
  • crème brûlée met Pekoe Earl Grey-likeur en Earl Grey-thee

 

Matcha thee is Japanse groene thee, die voor de oogst uit de zon werd gehouden, en na de oogst werd gedroogd en tot poeder vermalen. Resultaat: thee met een zachte en toch intensieve, vrij zoete en sterk aromatische smaak. Matcha wordt vaak gebruikt als smaak- en kleurstof en smaakt zelf lekker bij volle, romige desserts en het zure van citrus en cassis. Zet de thee met water dat is afgekoeld tot 80°C. Gebruik 1 gram Matcha per kop en voeg daar 80 ml water aan toe. Klop de thee met een bamboegarde gedurende 15 seconden zachtjes op tot hij schuimt.

Ideeën voor een petit high tea met matcha en Debic-desserts:

  • panna cotta met gemberwortel en sinaasappelzestes, afgewerkt met een laagje Aji Ichi Shibori
  • pudding van panna cotta en roomkaas met cassispurée en crème de cassis
  • parfait met Japanse rode bonen

De recepten zijn te vinden op www.debic.com/nl/high-tea 

Het receptenboek is gratis te verkrijgen bij een bestelling op www.gratisdebicdessertboek.nl

Dit is een partnerbijdrage van FrieslandCampina