Talent uit het buitenland: 3 basislessen
Before Article
Ana Ros

Talent uit het buitenland: 3 basislessen

Hoe je van je zaak ‘op de hoek’ een wereldbekend restaurant maakt? Gemakkelijk is het niet. Maar er zijn chefs die erin slaagden. De Sloveense Ana Roš bijvoorbeeld, die het vanuit het niets voor elkaar kreeg om internationaal bekend te worden. Dit jaar werd ze uitgeroepen tot ‘s werelds beste vrouwelijke chef.

Ze weet zichzelf te verkopen

Je kunt nog zo goed en bijzonder koken, maar als niemand er vanaf weet… Roš had het voordeel dat ze afgelopen jaar te zien was in de Netflixserie Chef’s Table, waarmee ze in één keer wereldwijd bekend werd. Dat dreef haar om nog beter te worden, zoals ze zelf zei: ‘Na Netflix wisten mensen dat het eten goed zou zijn. Ze waren nieuwsgierig en dat gaf me de vrijheid om te creëren. En hoe creatiever ik was, hoe blijer de gasten werden.’ Hoe bekendheid kan leiden tot meer kwaliteit en zo tot meer gasten…

Ze leerde wat ze niet kon

Of tenminste, ze is eigenlijk in het vak gerold. Zo skiede ze in het nationale team onder 18 en spreekt ze vijf verschillende talen. Ze was dichtbij een baan als diplomaat in Brussel, toen ze besloot samen met haar man het restaurant van haar schoonfamilie over te nemen. Het vak leerde ze met vallen en opstaan. Na de overname van Hiša Franko ging het niet goed met het restaurant. Vaste gasten haakten af en de inkomsten liepen terug. Roš had geen opleiding gevolgd tot chef en miste de basisvaardigheden. Ze besloot veel te reizen en uit eten te gaan in andere restaurants om haar eigen signature vorm te geven. Zo leerde ze bij, deed ze inspiratie op, kwamen gasten terug en kwamen er nieuwe gasten.

Ze vond een gat in de markt

Juist door terug naar de basis te gaan, wist ze een onderscheidend culinair concept neer te zetten. Ze ging werken met lokaal geteelde producten – dit noemt ze haar ‘zero-kilometer benadering‘, die ze op haar eigen manier in gerechten verwerkte. ‘Ik geloof dat wat samen groeit in de natuur ook mooi combineert in een gerecht.’ Daarmee onderscheidde ze zich in eigen land, maar maakte ze ook haar Sloveense keuken internationaal bekend.