Succesvol ondernemen doe je met deze tips
Before Article

Succesvol ondernemen doe je met deze tips

Op de Horecava 2018 staat pop-up restaurant Bar O, het winnende concept van de Nationale RestaurantPITCH. De jonge ondernemers Timo Stemerink en Tom de Rooij zijn de afgelopen maanden door een vakjury begeleid bij de opstart van hun eerst restaurant. Op Foodbrigade delen wij alle slimme tips die je als ondernemer niet mag missen!

De tips van deze week komen van Maikel Lindewegen, financieel adviseur van meer dan 200 horecazaken in Nederland. Maikel: ‘bij veel horecaondernemers is de administratie en financiële managementinformatie niet lopend beschikbaar waardoor ondernemers nooit aan de juiste touwtjes kunnen trekken. Door dit op orde te hebben kun je uiteindelijk je verdienmodel met 40 procent verbeteren’.

Bespaar op kosten, daarna pas op inkoop
Wil je je rendement verbeteren? Kijk dan eerst goed naar je (vaste) kosten en daarna pas naar je inkoop. Wanneer je 5 procent op je kosten bespaart dan maak je ook echt 5 procent rendement op je omzet. Hoe dit zit, legt Maikel in de video uit.

Maikel Lindewegen | Tip 1: Omgaan met kosten en inkopen

Horecaondernemers hebben een druk bestaan. Kosten, inkopen en meer… hoe ga je hier zo efficiënt mogelijk mee om? Haal voordeel uit de kort en bondige tip van jurylid Maikel Lindewegen (financiële begeleiding, Begeleidingsbureau 402)! Strakke financiën en een goede administratie zijn key voor een gezonde onderneming. Blijf ons volgen voor meer tips!

Geplaatst door Nationale Restaurant PITCH op woensdag 27 september 2017


3 tips om kosten te besparen
Naast het advies van Maikel, hebben wij nog 3 tips om eenvoudig kosten te besparen. Zo kun je met een kostenbesparende mindset het nieuwe jaar in gaan.

Bespaar op inkoop

Wanneer je de tip van Maikel hebt opgevolgd kun je gaan kijken naar de inkoopkosten. Maak gebruik van kostprijsberekeningen, deze maken snel inzichtelijk of gerechten of menu’s nog wel de benodigde marge opbrengen om alle kosten te dekken.

Maak gebruik van het menu-engineeringsprogamma

Bij menu-engineering worden gerechten ingedeeld in vier categorieën. Dit gebeurt op basis van brutomarge en het aantal verkochte gerechten. Winnaars met hoge omzet en hoge marges, slapers met lage omzet en hoge marges, hardlopers met hoge omzet en lage marges en verliezers met lage omzet en lage marges. Winst valt vooral te behalen bij de slapers en hardlopers. Houd bij welke gerechten goed lopen zodat je de verliezende gerechten zo snel mogelijk kunt vervangen. Tip: maak bijzondere gerechten met producten waar de hoogste brutowinstmarges worden behaald en verwerk ze bijvoorbeeld in het verrassingsmenu.

Denk aan je energieverbruik

De verlichtingskosten van een restaurant met een oppervlakte van 300 m² zijn gemiddeld 4000 euro per jaar. Ruim 2000 euro is voor de basisverlichting van de keuken en de opslagruimte. Maak hier gebruik van LED-verlichting, spaarlampen of moderne TL-buizen om kosten te besparen. Je kan ook advies inwinnen om je zaak energiezuiniger te maken. Sommige gemeentes of provincies hebben hiervoor een subsidie beschikbaar.

Vraag mede-ondernemers daarnaast om tips. Wat zijn hun kerngetallen? Hoe zien hun social media kanalen eruit? Door wie hebben zij hun website laten bouwen? Of wat dacht je van gezamenlijke inkoop?

Klik hier als je meer tips wil voor minder onkosten en meer winst of hier als je wilt weten hoe hoog personeelskosten moeten zijn.