‘Onze zoektocht naar ingrediënten is niet zonder gevaar’
Before Article

‘Onze zoektocht naar ingrediënten is niet zonder gevaar’

Gember, vanille, vlierbloesem en citroenen. Fever-Tree maakt zijn frisdrankjes niet alleen met speciale ingrediënten, maar ook met de puurste. Dat betekent vaak een bijzondere zoektocht.

Wie: Oliver Winters
Wat: Head of PR bij Fever-Tree

Waar komen de Fever-Tree ingrediënten vandaan?

‘We reizen de hele aardbol over voor de mooiste, puurste ingrediënten, waarmee we drankjes maken die de aroma’s van spirits als gin en wodka tot hun recht laten komen. Het hoofdingrediënt in al onze tonics is kinine, het eerste geneesmiddel tegen malaria. Dat is afkomstig van de cinchonaboom, ook wel de fever tree genoemd. Na uitgebreid onderzoek bleek dat de puurste kinine afkomstig is van de Cinchona ledgeriana, die vooral voorkomt op de grens van Rwanda en Congo. Dus besloten de eigenaren van Fever –Tree, Tim en Charles, dat die soort de basis van onze tonics moest zijn. Ook voor de smaken in onze tonics halen we ingrediënten uit alle hoeken van de wereld. Zoals citroenen van de hellingen van de Etna-vulkaan, drie verschillende gembersoorten uit India, Ivoorkust en Nigeria, Jamaicapepers, vanille uit Madagaskar en vlierbloesem uit Gloucestershire.’

Hoe verloopt die zoektocht naar ingrediënten?

‘Tim en Charles begonnen in de British Library, waar ze dagenlang onderzoek deden naar goede kininebronnen – die soms wel tot 1620 teruggaan. Ze werken alleen met leveranciers en experts die hun passie voor ingrediënten van de hoogste kwaliteit delen. Zo’n expert is bijvoorbeeld de 70-jarige Fransman Jaques Touche. Hij woont in Ivoorkust en stelde hen voor aan gemberproducenten die de kleine, aromatische wortelstokken op dezelfde dag oogsten, verwerken en distilleren met als resultaat een heel verse gemberolie. Fever-Tree gaat ver voor de beste ingrediënten. Letterlijk en figuurlijk. Dat betekent soms afreizen naar afgelegen en politiek instabiele regio’s. Dat is niet zonder gevaar. Maar de mensen die we daar ontmoeten, zijn zonder uitzondering hartelijk en deskundig.’

Als jullie eenmaal die bijzondere ingrediënten te pakken hebben, hoe gaan jullie daar dan mee om?

‘Voor onze Sicilian Lemonade gebruiken we citroenen van de vruchtbare Etna-hellingen. Om de hoogwaardige oliën uit de schil te verkrijgen, gebruiken we zogeheten Sfumatrice- machines om de citroenen te persen. Dat gebeurt verder alleen in de parfumindustrie; er is geen andere drankenfabrikant die zulke hoogwaardige oliën gebruikt. De vlierbloesem in onze vlierbloesemtonic wordt eenmaal in volle bloei met de hand geplukt, waarna het extractieproces binnen een paar uur begint zodat er niets van de delicate smaak verloren gaat. De bittere sinaasappels die onmisbaar zijn in elke tonic kun je overal ter wereld vinden. Maar in Zygoma, Tanzania, ontdekten we een bijzonder procedé waarbij de sinaasappels zo koud geperst worden dat de vluchtige smaakcomponenten intact blijven – dus kozen we voor die specifieke bittere sinaasappels.’

Wat zijn de ontwikkelingen op tonic-gebied?

‘Tegenwoordig willen mensen weten waar ingrediënten vandaan komen en gaan ze voor kwaliteit. Dit geldt ook voor cocktails en mixdrankjes. We zien verder dat de populariteit van gin blijft toenemen, gevolgd door mixdrankjes op basis van dark spirits als whisky en rum. Daar hebben we inmiddels ook een speciale serie drankjes voor, zoals onze Madagascan-cola. Dat past goed bij de trend van de long serves, waarbij de alcohol verdund wordt door een grotere hoeveelheid frisdrank.’

Dit is een partnerbijdrage van Fever-Tree.