Marjan Ippel: de foodtrends in 2018
Before Article

Foodtrendanalist Marjan Ippel signaleerde voor Foodbrigade enkele belangrijke foodtrends voor 2018. Maar niet zonder een belangrijke kanttekening: “Trends houden zich natuurlijk niet aan jaargrenzen. Meestal is een ontwikkeling al langer gaande, maar gaan zich simpelweg duidelijker aftekenen.” Dat gezegd hebbende, de volgende trends zien we zeker (meer) in het nieuwe jaar.

 Eatertainment

“Je ziet steeds vaker dat er een fun-element wordt toegevoegd aan uit eten gaan, zoals speelautomaten, een skatebaan of karaoke. Mooie voorbeelden zijn De Ton Ton Club, Chin Chin Club en SkateCafé in Amsterdam. Dit zijn restaurants voor de game-generatie, die meer vertier zoekt dan alleen eten op een bord. Deze trend is afgekeken van Azië, waar food al veel langer entertainment is. Overigens wil dat niet zeggen dat de kwaliteit van het eten van ondergeschikt belang is. Er staan goede chefs in de keuken die hoogwaardige gerechten maken.”

Nouveau faux

“Na jaren van vintage meubels, houten pallets en afgebikte muren, zie je nu een totaal andere interieurtrend. Het kan niet luxe genoeg zijn, het mag echt over the top. Er worden chique materialen gebruikt, zoals messing en leer. Dit zie je bijvoorbeeld al bij Sushisamba in Amsterdam en The Harbour Club in Vinkeveen. Ook duurzame horeca durft vaker voor luxer materiaal te kiezen, maar dan natuurlijk wel duurzaam of gerecycled. Zo zag ik op de Dutch Design Week prachtige wandbekleding gemaakt van maisbladeren.”

Haute vegan

“Veganistisch eten wordt in toenemende mate mainstream. Er komen meer veganistische snackbars bij, wat een goede manier is om het brede publiek te bereiken. Maar tegelijkertijd zie je dat veganistisch eten verfijnder en culinairder wordt. Het gaat langzaam richting haute cuisine. Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam is een goed voorbeeld van veganistisch eten dat junkfood ontstijgt. Zij maken bijvoorbeeld hun eigen brie op basis van cashewnoten. Er komen ook gastronomische, veganistische producten op de markt, specifiek gericht op chefs.”

Nouvelle Fusion

“Je ziet nog steeds nieuwe mengvormen tussen verschillende keukens ontstaan. Zo ontdekte ik in Kopenhagen een fusion van de nordic en mediterrane keuken (NoMed). Niet zo vreemd, want beide hebben een gezonde insteek en gebruiken veel lokale ingrediënten. Maar ook ‘Itasia’ zie je veel: de Italiaanse en Aziatische keukens gecombineerd. Vaak ontstaat zoiets doordat twee chefs met verschillende achtergronden besluiten samen te gaan koken.”

Bring it to me

“Bezorgdiensten worden in recordtempo onmisbaar in onze huidige maatschappij. We zullen zien dat deze diensten zich steeds meer gaan verfijnen, denk aan het worstabonnement van Brandt & Levie. Nu kun je soms nog net zelf je sausje kiezen, maar het aanbod zal steeds meer worden gepersonaliseerd. Ik verwacht dat ook grote partijen als Bol.com en Amazon eten gaan aanbieden van kleine, onafhankelijke producenten. Het is wel te hopen dat er een oplossing komt voor de grote afvalberg die deze ontwikkeling met zich meebrengt. Maar met eetbare verpakkingen en statiegeld op foodcontainers wordt daar al aan gewerkt.”