Kraan-, bron- of mineraalwater: de verschillen
Before Article

Kraan-, bron- of mineraalwater: de verschillen

Er zijn misschien niet zoveel soorten water als wijn. Toch is het ene water zeker het andere niet. Hoe zit het precies? Spa zet het op een rijtje.

Van de tap

Neem een glas kraanwater en er stroomt water in dat afkomstig is uit meren, rivieren, oppervlaktewater of grondwater. Dat water komt niet uit een beschermde omgeving, dus is wel eerst intensief chemisch en microbiologisch behandeld voor het drinkbaar is. Het moet maar liefst 65 controlestappen ondergaan voor het geschikt is voor consumptie. De samenstelling van leidingwater verschilt per regio en per dag.

Van de bron

Bron- en mineraalwater komen beide uit natuurlijke bronnen, die van nature zuiver zijn en (streng) beschermd van vervuiling. Zo wordt bij Spa in het beschermd natuurgebied van 26.000 voetbalvelden groot, al 125 jaar bij sneeuwval geen zout maar zand en steentjes gestrooid om het natuurlijke filterproces niet te beïnvloeden. Het water wordt soms wel tientallen jaren door verschillende aardlagen gefilterd en is daardoor zonder behandeling meteen veilig voor consumptie. Mineraalwater wordt meteen aan de bron gebotteld om de natuurlijke smaak te garanderen en is op deze manier 100 procent natuurzuiver, bij bronwater is dat niet per se het geval. Ook is de samenstelling van bronwater niet noodzakelijkerwijs stabiel, terwijl dat bij mineraalwater verplicht is.

Onder mineralen

Mineraalwaters kunnen onderling flink verschillen. Dat ligt vooral aan het mineralisatiegehalte: de hoeveelheid mineralen in een liter water. Dat bepaalt de smaak en het mondgevoel van het water. Het ‘droogrestgehalte’ is de indicator voor het mineralisatiegehalte. ‘Droogrest’ zijn de mineralen die overblijven na verdamping van één liter water bij een temperatuur van 180°C. Bij 50 milligram of minder is sprake van ‘zeer laag gemineraliseerd’ water; tussen de 50 en de 500 milligram betekent ‘laag gemineraliseerd’. Vanaf 1500 milligram spreken we van ‘hoog gemineraliseerd’. Hoe hoger gemineraliseerd, hoe uitgesprokener de smaak, en andersom. Een van de laagst gemineraliseerde, met een droogrest van 33 milligram per liter, mineraalwaters van Europa is Spa Reine. Zacht van smaak en met een rond mondgevoel.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Spadel.