Koken voor veganisten. Zo speel je in op de groeiende vraag
Before Article
Veganisten

Koken voor veganisten. Zo speel je in op de groeiende vraag

Er zijn ongeveer 750.000 Nederlanders vegetariër en dat worden er steeds meer. Ook het veganisme slaat een slag, mede door de bewustwording over duurzaam, gezond en eerlijk eten. Zo vind je in Berlijn al op bijna iedere hoek een vegan restaurant. Maar hoe zit het met de vraag in Nederland eigenlijk? En hoe kun je daar als restaurant op inspelen?

Vegan vs veganist

Vegetariërs eten geen vlees en vis, terwijl veganisme inhoudt dat je geen vlees-, vis- en zuivelproducten eet of drinkt. Het gaat om het maken van bewuste keuzes. Vegans eten (en dragen) daarom ook geen dierlijke producten, gebruiken geen make-up dat op dieren getest is en dragen geen leer. Let hier dus ook op bij het interieur van de zaak.

Wat serveer je wel?

Het lijkt een eindeloze beperking, koken zonder dierlijke producten. Maar zo moeilijk is het gelukkig niet; denk vooral aan groenten, granen en zaden en veel peulvruchten. Fruit is ook een goed ingrediënt voor vegan gerechten. Salades, soepen, pasta’s of curry zijn makkelijke voorbeelden met heel veel verschillende opties. Let wel goed op bij kleine ‘automatische’ handelingen, zoals bakken in boter. Je kunt hiervoor kokosolie of -melk gebruiken.

Vegan voorbeelden

In Nederland komen steeds meer vegan zaken. Zo ook Heavenly Cupcakes in Rotterdam. Sinds de opening vijf jaar geleden, zien ze een stijgende lijn in het aantal klanten. ‘Waarom wij begonnen zijn met een veganistische bakkerij en lunchroom? We wilden een onderneming beginnen en we zijn zelf veganisten, dus met het maken van vegan taarten waren we al bekend. De vraag naar onze producten wordt steeds groter, we maken zelfs taart en cupcakes voor andere restaurants en hippe koffietentjes.’ Het is belangrijk dat je in een veranderende markt als dit scherp blijft en goed om je heen kijkt.
Veganisten

In Berlijn zit The Bowl, clean eating restaurant. Hun filosofie is schoon eten en ze serveren dan ook alleen gerechten die gluten- en lactosevrij zijn, vegetarisch, veganistisch én ze gebruiken alleen maar natuurlijke suikers. Je kunt bij dit restaurant aanschuiven voor bowls vol met vitamine. Kies je bijvoorbeeld voor de buddha bowl, dan krijg je onder andere aubergine, zoete aardappel, rode biet carpaccio en shiitake voorgeschoteld. De avocado’s ontbreken natuurlijk niet op de kaart en bij behoefte aan energie kies je voor de incredible hulk raw smoothie. Tarwegras, spirulina, gember en vitaminewater helpen je weer op de been.

Veganisten

Daarnaast vind je in Zurich pay-by-weight restaurant Hiltl. Het eerste en dus ook oudste vegetarische restaurant van de wereld werd in 1898 geopend. Naast à la carte is er ook de optie om te kiezen uit 100 verschillende specialiteiten uit het buffet, vega én vegan friendly. Ook staat bij elk gerecht beschreven of er bijvoorbeeld soya in is gebruikt, melk, gluten of noten. Ook non-vegans genieten van dit buffet, want het restaurant heeft veel onherkenbare vervangers zoals zoete aardappel brownies en vegan tonijnsalade. Voor iedereen een optie dus.

veganisten