Hoe mineraalwater je smaakbeleving beïnvloedt
Before Article

Hoe mineraalwater je smaakbeleving beïnvloedt

Mineraalwater een neutrale verfrissing? Het zal je nog verbazen wat voor invloed dit zo vaak bestelde drankje op de smaakbeleving van een diner heeft. Spa ontwikkelde zelfs een speciale proeverij om je dit te laten ervaren.

To bubble or not to bubble

Allereerst: de bubbels! Koolzuurhoudend water is een prikkelend begin van elk diner. Letterlijk: het schudt de smaakpapillen wakker. Een glas intens bruisend mineraalwater, zoals Spa Intense, is dus een goed aperitief. Als begeleider van een glas wijn is een licht bruisend water meer op zijn plaats. Dat laat de smaak van de wijn veel beter uitkomen, zonder te overheersen. Een kopje koffie doet het dan weer het beste met plat water. In Nederland moet je er nog vaak om vragen, maar in veel landen wordt koffie altijd geserveerd met een glas water. Dat is niet voor niets: wie zijn slokjes espresso afwisselt met water zal merken dat de smaak van de koffie nog intenser wordt.

De invloed van mineralen

Calcium, magnesium, sodium en natrium zijn – naast diverse andere – veelvoorkomende mineralen in mineraalwater, die alle zo hun invloed hebben op de smaak van het water. Hoe meer mineralen, hoe hoger de droogrest – het witte laagje mineralen dat overblijft als je water bij 180°C laat verdampen –, en hoe specifieker de smaak van het water. Hoog gemineraliseerd water haalt bijvoorbeeld de zoetheid van een aardbei naar beneden, terwijl bijvoorbeeld het zeer laag gemineraliseerde Spa Intense (droogresidu 47) juist de zoete smaak versterkt. Net als bij chocolade: dat smaakt romig bij niet al te veel mineralen, die in groten getale in dit geval juist een droog mondgevoel geven. Zonde! Het is een leuk idee om zelf eens de proef op de som te nemen. Het etiket van een fles mineraalwater vertelt je precies wat er allemaal in zit aan mineralen en in welke hoeveelheid. Of neem deel aan het programma Watermeester – inclusief proeverij – dat Spa speciaal voor restaurateurs ontwikkelde om te ervaren hoe belangrijk mineraalwater is tijdens het diner.

Niet te koud

Tot slot: de temperatuur. Water dat te koud geserveerd wordt, verdooft de smaakpapillen en belemmert je gasten bij het proeven. Daarbij krimpen de bubbels in (licht) koolzuurhoudend water ook nog eens door kou, wat afbreuk doet aan hun prikkelende werking. Serveer water dus op kamertemperatuur, zo tussen 14 en 18°C. Niet alleen aangenaam voor je gasten, het stimuleert ook nog eens de wijnverkoop, zo blijkt uit onderzoek.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Spadel.