Hoe maak je een oogstrelend dessert?
Before Article

Hoe maak je een oogstrelend dessert?

Een onvergetelijk dessert munt niet alleen uit in smaak, maar ziet er ook nog eens fantastisch uit. Het dresseren van desserts wordt vaak een kunst genoemd en dat is het ook. Hoe je je diner laat eindigen met culinair vuurwerk legt André van Dongen, culinary specialist bij FrieslandCampina (bekend van de merken Hollandia en Debic),  legt het graag uit.

Begin met een plan

Denk na over de grondvorm of het basispatroon dat je voor je dessert wilt gebruiken: bijvoorbeeld een langwerpige rechthoek, cirkels, driehoeken, kruis- of dambordpatronen. Een grondplan is vooral handig als je desserts gaat ‘deconstrueren’ en elk ingrediënt als apart component wilt verwerken en dresseren. Toch is het bij elk soort dessert handig om op te schrijven wat je in je hoofd hebt. Denk daarbij aan kleuren, ingrediënten, decoratie als bloemen of kruiden en/of een algehele sfeer. Op papier zie je vaak al wat wel en niet gaat werken.

Stem smaak, kleur en textuur goed af

De drie basiselementen van elk gerecht moeten kloppen in een dessert.

Smaken: moeten bij elkaar passen, elkaar aanvullen en versterken. Te veel van hetzelfde is niet lekker: een lime pie met citroensorbet is geen goed idee, een panna cotta met witte chocolade en passievrucht wel. Ook de kwaliteit van je receptuur – waarbij de juiste verhoudingen het allerbelangrijkst zijn –en je ingrediënten moet uiteraard op orde zijn.

Kleuren: beïnvloeden in hoge mate de eetlust. Ook hier geldt dat je beter kunt variëren met kleuren dan voor één kleur te kiezen. Verder is het net zoals bij mode of interieurdecoratie goed als bepaalde tinten ‘terugkomen’; sommige kleuren wekken ook meer eetlust op dan anderen. Aantrekkelijke dessertkleuren zijn: roomwit, warm geel, oranje en rood, karamel, chocoladebruin en limoengroen. Violet, blauw en zwart zijn minder geschikt voor een dessert. Zwart bijvoorbeeld kan heel stijlvol ogen, maar ook onsmakelijk.

Texturen: zijn de puntjes op de i. Zacht en hard, krokant en smeuïg, zoet en fris, coulis, mousse, parfait en ijs – er is heel veel variatie mogelijk. Door een aangename confrontatie tussen verschillende texturen ontstaat een unieke smaakervaring. Laat texturen contrasteren, maar doe dat wel op subtiele wijze. Zo creëer je toch harmonie in je dessert. Je kunt de texturen samen op één bord serveren, maar ook in aparte serviesonderdelen of als lepeldessertjes.

Druk je eigen stempel

Om het helemaal af te maken, kies je een dessertsignatuur. Een ‘handtekening’ die jouw stijl laat zien – mogelijkheden te over bij desserts! Een chocoladefiguurtje in je huisstijl, een flinterdun koekje, een schuimpje, een gladde suikerspiegel, een vleugje crumble: je eigen kers op de taart die net even het verschil maakt.

Dit is een partnerbijdrage van FrieslandCampina