Het juiste bier op het juiste moment
Before Article

Het juiste bier op het juiste moment

Wat voor gerechten geldt, geldt ook voor bier: je moet ze op de juiste momenten in het jaar serveren. Al zijn er uitzonderingen: Texels Skuumkoppe, bijvoorbeeld, is een bier dat het hele jaar door wordt gedronken. Pim Degen van Texels legt uit hoe je bier uit het seizoen serveert.

Winterbier

Echt winterbier met een koperkleurig uiterlijk is Texels Noorderwiend. Het bier heeft een zacht bittere smaak en wordt gebrouwen met diverse soorten gerst, geoogst op Texel zelf. Doordat we daar gedroogde curaçaoschillen en een beetje tarwemout aan toevoegen, krijgt dit bier een extra volle, romige en fruitige smaak. Verwarmend voor de koude wintermaanden.
Smaakt goed bij: stamppotten.
Serveertip: serveer dit bier op een temperatuur van 10º C.

Koude maanden

Ook een tip voor de koudere maanden: Stormbock. Dit is een zogenaamde gerstewijn met een rijk aroma en een volle, moutachtige en lichtzoete smaak. Je proeft de inspiratie en het vakmanschap van de brouwmeester. Het bijzondere aan dit bier is dat het zich in de fles blijft doorontwikkelen en geen uiterste houdbaarheidsdatum heeft. Echt bewaarbier.
Smaakt goed bij: kazen en diverse soorten chocolade, maar vooral pure smaakt goed.
Serveertip: serveer het als dessertbier in een klein voetglaasje, op een temperatuur van 10º C.

Herfstbier

Denk je aan herfst, dan denk je aan een ongefilterde, diepe robijnrode bockbier. Door het geroosterd gerstemout krijgt Texels Bock een karamelachtige smaak, maar je proeft ook een bittertje. De smaak wordt nog intenser doordat we Texels Bock langdurig de tijd geven om te rijpen. Typisch herfst!
Smaakt goed bij: wild- en stoofgerechten.
Serveertip: serveer dit bier op een temperatuur van 8º C.

Lentekriebels

Met Springtij serveer je lentekriebels. Het is een stevig blond bier in de stijl van Meibock. De hopsoorten zorgen voor een bloemig aroma en de smaak is zacht en vol. Door het hogere alcoholpercentage van 7,5 procent is het een krachtig en levendig lentebier.
Smaakt goed bij: lamsvlees.
Serveertip: serveer dit bier op een temperatuur van 7º C.

Zomerdagen

Een verfrissend bier voor warme zomerdagen is Texels Wit. Dit ambachtelijk witbier is gebrouwen in de stijl van het Duitse ‘Weizen’. Dit bovengistend bier bevat behalve gist slechts hop, duinwater, gerstemout en tarwemout. Het is romig van smaak, rijk aan vitamine B en heeft een alcoholpercentage van 5 procent.
Smaakt goed bij: vis, wit vlees, zomerse salades en Oosterse gerechten.
Serveertip: serveer dit bier op een temperatuur van 6º C.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Texels Bierbrouwerij.