Fotografie als marketingtool voor je restaurant: 6 tips
Before Article

Fotografie als marketingtool voor je restaurant: 6 tips

In een wereld waar je gasten voor het grootste gedeelte van de dag online zijn, is het van belang dat je zaak online op elke mogelijke manier eruit springt! Het doel van foodfotografie is om mensen zo te overtuigen dat ze zin krijgen in het eten wat je hebt gefotografeerd. Met deze tips garanderen wij je overheerlijke beelden van je gerechten die iedereen doen watertanden!

Juiste licht

Een goed lichtinval is erg belangrijk. Daglicht geef het mooiste resultaat, zorg voor  zacht licht. Fel licht geeft harde schaduwen en dit is minder mooi. Tegenlicht is belangrijk om de textuur en kleur goed vast te leggen en maakt stoom of rook zichtbaar, dit is perfect voor het maken van een dynamische foto.
Tip: met een fotolamp kun je áltijd goed licht creëren. Deze hoeven niet duur te zijn! Absolute no-go: flitslicht. Hierdoor komt het gerecht er vaak onappetijtelijk uit te zien.

Eenvoud

Leg de focus op het gerecht. Zorg dat er niet teveel in de achtergrond gebeurt, dit moet het gerecht namelijk niet afleiden. Als je wilt dat er wel ‘iets’ van kleur of beweging in de achtergrond zit, dan kan je de achtergrond blurren/vervagen.
Tip: als je van dichtbij een foto maakt – niet inzoomen – is het eenvoudiger om de achtergrond onscherp te maken.

Werk met verschillende hoeken

Door gebruik te maken van verschillende hoeken, zul je zien dat het licht en de achtergrond verschilt per foto. Hierdoor krijg je foto’s die verschillen in uitsnede.
Tip: let op het medium. Instagram vraagt om een andere vorm dan een foto voor Facebook.

Opmaak

Over het belang van een goede opmaak hebben wij al eerder geschreven. Met welke materialen en kleuren komt het gerecht het beste uit de verf? Wissel af en kijk wat er met de foto gebeurt! Je hoeft niet altijd het eten op borden te fotograferen.
Tip: met papier als ondergrond kun je verschillende achtergronden krijgen. (Fijn voor je budget!)

Handig

Wanneer je gebruik maakt van groente of fruit kan je deze vernevelen met water, dit oogt verser en zorgt voor een glans. Vlees- en pastagerechten verliezen bij afkoelen hun glans, zonde voor op de foto! Voorkom dit door ze in te smeren met een beetje bakolie.
Tip: gebruik maar een héel klein beetje olie, teveel olie zorgt ervoor dat je gerecht er vet uit komt te zien.

Bewerking

Let’s cheat! Er zijn verschillende programma’s op het internet te vinden die je kunt gebruiken om een foto te bewerken. Je kunt je foto lichter – heeft de voorkeur – of donkerder maken.
Tip: een foto met weinig contrast wordt snel flets en saai, als je het verschil tussen de donkere en lichte componenten wilt vergroten moet je dus het contrast versterken.

Nog meer? Lees nog eens de tips voor Instagram en de voordelen van influencers