Bar O op de Horecava: een samenspel tussen gerechten en cocktails
Before Article

Bar O op de Horecava: een samenspel tussen gerechten en cocktails

Op de komende editie van de Horecava staat Bar O. Een uniek concept waarmee ze de Nationale RestaurantPITCH wonnen. Ondernemers Timo Stemerink en Tom de Rooij vertellen waarom dit het ontbrekende concept in de markt is. En de belangrijkste learnings tot nu toe.

Wie: Timo Stemerdink en Tom de Rooij
Wat: Werkzaam bij Restaurant C
Binnenkort: pop-up restaurant Bar-O op de Horecava
Website: Bar-O.nl



Bij Bar O draait het om het samenspel tussen gerechten en cocktails. Maar deze combinatie is niet nieuw. Wat maakt jullie concept onderscheidend?

Timo: ‘Bar O staat voor een open houding waar de keuken en de bar op een gelijk niveau zitten.  In de traditionele horeca staat eten vaak centraal. Aanvullend kan de gast een mooi wijnarrangement bestellen of een aantal cocktails, maar wij missen een plek waar zowel het eten als de cocktails evenveel aandacht krijgen. En waar de combinatie ook nog eens een nieuwe smaakbeleving oplevert.’

Waarom hebben jullie gekozen voor de pairing met cocktails?

Tom: ‘Aan een cocktail kun je veel meer tweaken dan bij bijvoorbeeld wijn. Soms trekken we wel 6 flessen wijn open om te kijken welke het beste aansluit bij het gerecht, en dan nog past het niet perfect. Bij cocktails kun je de smaken veel nauwer op elkaar aansluiten, door een andere soort siroop te gebruiken of meer zuur of bitter toe te voegen. Of een andere soort fruit. Daarnaast worden cocktails niet alleen op de gerechten afgestemd, maar worden er ook speciaal gerechten ontwikkeld die bij een cocktail passen. Dit maakt ons concept ook echt uniek op dit moment in de markt.’

Jullie zijn nu enkele maanden onderweg met de voorbereiding voor het openen van pop-up restaurant Bar O. Wat zijn de belangrijkste learnings tot nu toe?

Tom: ‘Een strakke planning is erg belangrijk. Maak deadlines voor jezelf én voor je partners met wie je samenwerkt. We moeten rekening houden met meerdere partijen en kijken hoe ze ons zo goed mogelijk kunnen helpen met de middelen die ze tot hun beschikking hebben. Dit kan alleen met een strakke planning, wat ons uiteindelijk ook veel rust heeft gebracht.’

Timo: ‘Hier hadden wij in het begin nog moeite mee. Hoe cliché het ook klinkt, tijdens de eerste weken doken we er vol in, gingen met veel energie aan de slag, maar verloren daardoor een beetje het totaalplaatje. Bij het openen van je eigen zaak komt zoveel kijken. Daar waren we ons van bewust, alleen was het nóg veel meer dan wij hadden gedacht.’

Wat zijn de huidige uitdagingen?

Tom: ‘Het combineren van onze huidige baan met de voorbereiding voor Bar O. Wij zijn ontzettend blij met het feit dat we de Nationale RestaurantPITCH hebben gewonnen en focussen ons op dit moment volledig op het pop-up restaurant op de Horecava. Het is alleen wel de bedoeling dat Bar O ook na de Horecava een bestemming in Amsterdam krijgt. Het afwisselen van onze huidige baan met de voorbereidingen voor de Horecava én het zoeken van een horecapand is vrijwel onmogelijk.

Timo: ‘Het zou wel een aantal voordelen opleveren als we al een pand zouden hebben. De afspraken die we nu maken met de partners voor Bar O op de Horecava, willen we straks voor de permanente zaak voortzetten. Maar zolang je nog geen locatie hebt is het echt koffiedik kijken. Mocht iemand over dit concept horen en een gouden tip voor ons hebben in Amsterdam dan staan we daar natuurlijk voor open!’

Je kunt al een tafel reserveren voor Bar O op de Horecava! Kom zelf dit unieke samenspel tussen gerechten en cocktails ervaren tijdens de lunch of het diner. Het restaurant is zo ingedeeld dat netwerken centraal staat.