Alles wat je altijd al wilde weten over bockbier
Before Article
herfsbock

Alles wat je altijd al wilde weten over bockbier

Het is weer tijd voor Herfstbock! Zoet en donkerbruin is bockbier erg populair in het najaar – en in het voorjaar is het de beurt aan de lichtere variant. Biersommelier Frank Wouters kent de geheimen.

Bockbier

… houdt zich aan één regel

Van oorsprong werd bockbier gebrouwen op basis van gerstemout en door ondergisting (tussen vier en twaalf graden Celsius), en had het een alcoholpercentage van 6,5%. Tegenwoordig zijn er diverse bockbieren met een hoger alcoholpercentage, verschijnen er steeds meer bovengistende, complexere varianten en gebruiken brouwers vaker andere grondstoffen.

Jopen 4 Granenbok, tot beste bockbier ter wereld verkozen, is bijvoorbeeld gebrouwen op basis van meerdere granen. De enige wettelijke verplichting voor bockbier is dat het na het brouwen minimaal 15,5 gewichtsprocent moet bestaan uit suikers. De gekozen mouten zorgen voor die typerende volmondige, karamelachtige smaak waar bockbier om bekend staat.

… komt in twee seizoenen

Bockbier kent een herfst- en een lentevariant, die qua smaak en kleur van elkaar verschillen. De grotere bierbrouwerijen hebben onderling de afspraak dat herfstbock verkocht mag worden vanaf de eerste week van oktober tot februari. In het jaargetijde waarin de temperatuur daalt en wind en regen vaak de dagen bepalen past een bier met een warme kleur en smaak. Herfstbock is zoet en karamelachtig en varieert in kleur van rood tot donkerbruin. Het bevat vaak iets meer alcohol dan Lentebock, dat lichter van kleur is en tussen 21 maart en 21 juni verkocht mag worden. Om die typische warme smaak van Herfstbock, dat bijna twee keer zo veel mout als pils bevat, te verkrijgen worden donkere granen gedroogd en soms zelfs geroosterd.

… is een feestbier

Bockbier was vroeger het eerste brouwsel van de nieuwe oogst gerst en tarwe. Reden voor een feestje dus. De brouwers maakten er een zwaarder bier van, met een eigen karakter.

… schrijf je met een c

Is het nou bock- of bokbier? Het antwoord op die vraag voert – zo gaat het verhaal – terug naar de middeleeuwen, toen ze in Beieren het bier uit de beroemde Nedersaksische bierstad Einbeck probeerden na te maken. Dat ‘Einbecker Bier’ werd op zijn Beiers ‘Ainpöckisch Bier’, wat tot ‘Ainpöck’ werd afgekort en tot ‘Ein Bock’ verbasterde. Bockbier is het dus officieel. Maar als bokbier geschreven is het net zo lekker.

… drink je op de juiste temperatuur

De aroma’s van bockbier komen het beste tot hun recht bij een temperatuur tussen acht en twaalf graden Celsius.

Een bier met karakter dus, en met recht onderdeel van een veelzijdige en verrassende bierkaart. De smaak past perfect bij de omstandigheden en de gerechten van dit seizoen. Vier de herfst met een mooie herfstbock!

Dit is een partnerbijdrage van Bier Authentiek.