3D Food printing, kans of bedreiging?
Before Article

3D Food printing, kans of bedreiging?

We leven in een bijzondere tijd. De technologische ontwikkelingen in de wereld volgen elkaar in rap tempo op. In de wereld van food en gastvrijheid is dat niet anders. De herkomst van producten, home delivery en bewuster eten en leven zijn hot topics. De markt vraagt om constante vernieuwing die past bij onze stijgende levensstandaard en het overtreffen van onze eigen verwachting geeft Wiltink aan, marketing manager van de Koninklijke Van den Boer Groep. Hij dook voor Foodbrigade in de ontwikkelingen van 3D food printing anno nu.

Toekomst

Even een kijkje in de toekomst naar 2042. Ik krijg een ‘vibber’ via mijn bodychip dat er zojuist een dronedrop met een parcel in mijn dropbox is geland. Cool, mijn foodcartridges voor de komende week zijn al binnen. Ik heb afgelopen weekend twee keer heerlijk buiten de deur gegeten. Ontzettend gezellig, maar mijn nutrition levels schieten alle kanten op. Code rood voor mijn dagelijks aanbevolen hoeveelheden suiker en zout. Het wordt hoog tijd dat ik mijn gepersonaliseerde dagelijkse hoeveelheden weer ga handhaven. Ik stop vier kakelverse cartridges met de smaken zeewiersalade met zalm en avocado in mijn foodprinter. Licht verteerbaar en vol energie. De perfecte basis voor mijn avondrun zo meteen!

2018

Fictie of werkelijkheid? Zover zijn we natuurlijk nog niet. Waar staan we nu eigenlijk op het gebied van 3D printen? Een aantal jaar geleden doken de eerste initiatieven voor foodprinting op. Het printen van food is in de basis niet veel anders dan het printen met filament of zelfs beton. De substantie wordt met hoge druk door de bewegende  printkop gespoten en droogt of verhardt. Dit resulteert in het eindresultaat, de 3D print. In de beginfase beperkte de mogelijkheden zich tot het printen van puree-achtige eetbare emulsies in een leuke 2D vorm. De mogelijkheden, ingrediënten, vormen en structuren zijn in de loop der jaren steeds diverser geworden. Het printen van ganache, meringue, vlees, kaas, fruit, hummus en chocolade is tegenwoordig mogelijk. Het één uitdagender dan het ander. De opkomst van kweekvlees  biedt nog extra kansen. Het ontwikkelen van nieuwe producten blijft een doorlopend creatief proces tussen chef en techneut.

Kansen voor horeca en zorg

De eerste diners met een 3D geprint gerecht hebben bij Maison van den Boer inmiddels plaatsgevonden. Vaak zit de toegevoegde waarde in de combinatie van oorspronkelijk food en 3D geprint food. Het is een ideale techniek om gerechten te personaliseren, garneren of Instagrammable te maken. Food design en 3D food printen gaan hand in hand. Naast in de horeca liggen ook in de zorg mooie kansen voor het printen van 3D food. Patiënten met slikproblemen hebben enorm veel baat bij gerechten die qua consistentie makkelijk te nuttigen zijn en ook nog eens lekker en vers zijn. Ook zijn, zoals eerder genoemd, de voedingsstoffen mogelijk per patiëntgroep te reguleren voldoende innovatiemogelijkheden en toekomst in de zorg.

Techniek die banen vervangt?

Volgens  Wiltink zal 3D food printen de oorspronkelijk keuken zeker niet gaan vervangen maar  biedt deze techniek enorme potentie om in de nabije toekomst de wereld van food te verrijken. Een van de belangrijkste factoren in de horeca blijft namelijk het persoonlijke contact, zowel voor als achter de schermen. Hospitality draait immers om de kracht van de mensen.