Before Article
eetbare bloemen

Zet het voorjaar op tafel met eetbare bloemen

Eetbare bloemen zijn hét ingrediënt om een lentegevoel op je bord te creëren. Er zijn diverse kleurrijke bloemen die veelzijdig in gebruik zijn. Iedere bloem heeft een eigen geur en smaak, waardoor het perfect is als garnering en een unieke smaakmaker.

Voordelen van eetbare bloemen

  1. Je verrast je gasten met eetbare bloemen van de seizoenen.
  2. Eetbare bloemen zijn een lust voor het oog, je zet echt iets bijzonders op tafel.
  3. Je voegt in een handomdraai extra kleur, geur en smaak toe.

Eetbare bloemen: van rozen tot Fleur de Courgette

Iedere bloem heeft dus een eigen geur en smaak, van fris tot kruidig. Welke eetbare bloemen zijn er en voor welke gerechten zijn ze geschikt?

  • De subtiele geur en smaak van rozen is heerlijk in desserts en gebak. Ook in drankjes en door salades zorgen deze eetbare bloemen voor een bijzonder accent.
  • De subtiel geurende bloemetjes van de anjer hebben een kruidige, kruidnagelachtige smaak. Anjers zijn geschikt voor zomerse drankjes, als gesuikerde bloemen op taarten, door salades of op een broodje.
  • Afrikaantjes zijn citrusachtig van smaak, vooral heerlijk in combinatie met vis.
  • De peperachtige en radijsachtige smaak van violier is perfect in salades.
  • De knapperige structuur en citrusachtige smaak van de begonia is ideaal voor in chique cocktails.
  • Viooltjes hebben door de nectar een lichtzoete en zachte smaak. Suiker ze bijvoorbeeld voor op gebak of gebruik ze decoratief in salades. Viooltjes zijn ook nog erg smakelijk op brood.
  • Speciale aandacht voor de Fleur de Courgette, de courgetteplant die bloeit met prachtige gele bloemen. De bloemen worden als delicatesse gegeten en veel gebruikt als garnering, maar ook om een verrassende pesto van te maken.

Toepassingen eetbare bloemen

Gebruik bloemen in de keuken net als kruiden: met kleine hoeveelheden tegelijk. Je kunt de hele bloem gebruiken of de losse bloemblaadjes. Eetbare bloemen combineren ook perfect met andere voorjaarsgroenten zoals radijsjes, asperges en verse doperwten. Met eetbare bloemen voeg je snel en eenvoudig extra kleur toe aan allerlei gerechten:

  • Bijzondere garnering van desserts, taarten & macarons
  • Als Finger Food op toast, in spring rolls of op geitenkaas bolletjes
  • Kleurrijk in salades, pasta’s, pizza’s en sushi
  • Als extra toevoeging in dranken & ijsblokjes