Trendalert: The revival of Whisk(e)y!
Before Article
whisk(e)y

Trendalert: The revival of Whisk(e)y!

Whisky wint aan populariteit. Wij geven je tips voor de whiskykaart en tips om je zaak volledig whisky proof te maken.

Hoe schrijf je whisk(e)y? Is de Whisk(e)y afkomstig uit Schotland of Canada? Dan schrijf je whisky. In Ierland en Amerika gebrouwen noemen we het whiskey. Afhankelijk van de regio waar de whisk(e)y vandaan komt, zijn beide schrijfwijzen dus correct.fullsizerender-3-2

Landen waar de Whisk(e)y vandaan komt:

  1. Scotch Whisky
    Schotland is het land waar whisky zijn oorsprong vond. De typische Schotse whiskysmaak is mede afhankelijk van het klimaat, het zuivere water en de turf. De naam whisky komt van het Keltische ‘Uisge Beatha’ wat levenswater betekent. Via de verbastering ‘Uisge’ (zeg: wieske) werd de naam whisky geborgen. Een Schotse whisky heeft een typische vaak krachtige, volle smaak. Deze whisky wordt meestal gemaakt van gerst en wordt twee keer gedistilleerd. De whisky zal na het roken een aantal jaar rijpen in een eikenhouten vat. Deze vaten zijn eerder voor de rijping van sherry gebruikt. Hierdoor wordt de smaak van een Schotse whisky gevormd.
  2. Irish Whiskey
    Deze whiskey verschilt veel van de Schotse. Met name door het gebruik van andere granen, zoals haver en tarwe, wordt er een hele andere whiskey gestookt. Daarnaast wordt Ierse whiskey drie keer gedistilleerd en het eerste gebeurt niet boven een turfvuur. Hierdoor is een Ierse whiskey minder rokerig dan een Schotse en iets zachter.
  3. American Whiskey (bourbon)
    Amerikaanse whiskey wordt alleen in de staten Kentuckey en Tennessee geproduceerd. Een Amerikaanse bourbon moet 51 procent maïs bevatten, waar een Rye-whiskey met 51 procent rogge wordt gestookt. Deze whiskey wordt gerijpt op nieuwe vaten en krijgt hierdoor een unieke smaak.
  4. Canadian Whisky
    De minst gedronken, Canadese whisky wordt op basis van rogge, mais en gemoute gerst gemaakt. In de blend wordt een neutrale graan met alcohol en Rye-Whisky gemengd. Hierdoor krijgt de Canadese whisky de zachte afdronk.

thumb

Vier bepalende aspecten van whisky:

  1. Grain
    Deze whisky is het minst volwassen qua smaak. Hij wordt dan ook voor industrieel gebruik geproduceerd om later verder te verwerken in andere whisky’s of whiskyproducten. De afdronk van een grain whisky is vlakker en minder uitgesproken. Daarom wordt deze whisky niet als product verkocht, maar gebruikt als bijmenging in de blended whisky’s om deze een unieke smaak te geven.
  2. Blended
    De meeste whisky’s worden geblend. Dit houdt in dat door een combinatie van verschillende uitgesproken whisky’s een nieuwe whisky ontstaat. Een blend kan uit tientallen karakteristieke whisky’s samengesteld worden. Omdat elke whisky een eigen taste heeft, is het lastig om alle sterke smaken tot een harmonieuze whisky te blenden waarin de verschillende noten nog te onderscheiden zijn. Het rijpingsproces is hierbij erg belangrijk. Hoe langer een whisky gerijpt heeft, hoe duurder de whisky wordt.
  3. Malt
    Een malt whisky wordt volgens het originele recept gestookt en gerijpt en wordt hierdoor gezien als het neusje van de zalm. Het maken van een malt wordt gezien als vakmanschap. Mocht je een uitgebreide en gerespecteerde whiskykaart willen aanbieden, bied dan verschillende malts aan.
  4. Single
    Deze whisky heeft een pure smaak, is gestookt in één distilleerderij en heeft een eigen karakter met specifieke smaken.

fullsizerender-2-2

Welke whisky’s moét je in huis hebben?
Een goed basisaanbod omvat altijd de vier hoofdtypen: een Schotse blended en single malt, een Ierse en een Amerikaanse whisky. Benieuwd welke horecazaken al een uitgebreide whiskykaart hebben?

  1. Whiskybar De Heerenkamer | Nunspeet
    Deze bar schenkt 175 whisky’s en werd in het verleden bekroond tot whiskybar of the world. In het uitgebreide aanbod bevinden zich ook een aantal exclusieve whisky’s die niet meer gestookt worden. Door deze oude whisky’s in het assortiment op te nemen, krijg je een exclusief aanbod wat nergens anders te vinden is.
  2. Huppel the Pub | Den Haag
    In deze pub worden 150 soorten whisky geschonken. In 2015 werden zij nog uitgeroepen tot de beste whisky horecagelegenheid van Nederland door de Scotch Single Malt Whisky Society. Als dat geen eer is.
  3. Whiskybar Plaza | Texel
    Naast een enorm aanbod aan whisky’s heeft deze bar ook een bibliotheek. In deze bibliotheek zijn alleen boeken te vinden de gaan over whisky of de oorsprong hiervan. Tijdens het drinken van een heerlijke whisky valt er dus ook genoeg te leren over de whiskygeschiedenis.