Before Article
Clare Smyth

Toptalent uit het buitenland: 3 lessen van Clare Smyth

Ze is nog geen veertig, maar heeft al een prijzenkast waar menig chef jaloers op is. De Noord-Ierse Clare Smyth was de eerste vrouwelijke chef die drie Michelin-sterren verdiende én wist te behouden.

Nadat ze in 2002 bij Gordon Ramsay terechtkwam, ging het hard met haar carrière. Ze liep stage bij Per Se in New York, werkte met Alain Ducasse in Monaco, keerde terug als chef-kok bij Ramsay en groeide uit tot een boegbeeld voor vrouwelijke chefs. Dit jaar verlaat Smyth haar leermeester om een eigen restaurant te openen.

Drie basislessen van Clare Smyth:

  1. Verken je grenzen
    De enige manier om jezelf te blijven verbazen en te groeien als chef, is door jezelf te blijven uitdagen. Daarom meldde Smyth zich ooit bij Ramsay. ‘Ik wilde mezelf uitdagen op het hoogste niveau in de moeilijkste keuken waarin ik ooit zou kunnen werken.’ Daar leerde ze dat een goed gerecht geen dure ingrediënten hoeft te bevatten. Het is juist de truc om uit te blinken met een ‘simpel’ stukje kipfilet.
  2. Alles moet top zijn
    Smyth doet geen concessies aan kwaliteit. Een kleine ergernis bij de gast kan een topbeleving in de weg staan. ’We hebben het beste van alles, van producten tot het interieur van de dinerruimte. Dat verwachten onze gasten van ons. Als je aan de top staat, dan moet je er elke dag hard aan werken om daar te blijven.’ Het is dus minder cliché dan het lijkt: ‘Stilstand is achteruitgang.’
  3. Word geen ‘food snob’
    Smyth noemt zich ‘geen food snob’. Bij sterrenzaken zijn de verwachtingen hoger. Het betekent niet dat je bij andere horecazaken geen kwaliteit vindt. Sterker nog: ze doet ook inspiratie op in het lagere segment. Zo haalt ze bij een Italiaan om de hoek een heerlijke pasta voor slechts £4.50. ‘En dat is heerlijk.’