Before Article
gemeente

Het kan wel! In déze stad werken horeca en gemeente samen

Zes jaar geleden was Den Bosch Hoofdstad van de Smaak. Een benoeming die zorgde voor de start van een samenwerking tussen de horeca en de gemeente, met als doel om meer gasten naar de stad te trekken. Wat heeft het de horeca in Den Bosch opgeleverd? Vicevoorzitter Bart Derks van de Restaurant Alliantie vertelt: ‘Een drankvergunning voor een evenement is nu zo geregeld’.

Wie: Bart Derks (49)bart-derks-portret-bewerkt
Wat: vicevoorzitter Restaurant Alliantie en eigenaar Pilkington’s
Aantal leden: 26 restaurants
Website: http://www.restaurantalliantie.nl/

Vanuit wie ontstond de behoefte voor een samenwerking?

‘De Restaurant Alliantie is ontstaan doordat de gemeente Den Bosch behoefte had aan één aanspreekpunt voor de horeca in de stad. Als Hoofdstad van de Smaak moest er een jaar lang uitgepakt worden met activiteiten in de stad, wat een samenwerking vergt tussen een groot aantal organisaties en de gemeente. De gemeente heeft als aanspreekpunt de Koninklijke Horeca Nederland (KNH) maar die gaan over drankvergunningen en openings- en sluitingstijden, niet over het gezamenlijk organiseren van evenementen. De gemeente heeft toen gevraagd of er een wederzijdse behoefte was vanuit de horecaondernemers en die bleek er te zijn.’

Wat voor verwachtingen hadden jullie als ondernemers vooraf en heeft het jullie dit ook opgeleverd?

‘Ons doel was om Den Bosch als stad op de kaart te zetten om zo meer gasten te trekken, wat uiteindelijk meer gasten voor jouw zaak oplevert. Een collectieve, lange termijn doelstelling die veel breder is dan alleen horeca. Je moet verder kijken dan je eigen drempel om meer gasten de stad in te krijgen. Als ze dan in de stad zijn is de kans al groter dat ze bij jou komen eten. Onze slogan is ook Samen delen, samen vermenigvuldigen. In de zes jaar dat we bestaan is de omzet en de kwaliteit, niet alleen van mijn zaak maar van veel restaurants in de binnenstad, gestegen.’

Hoe heeft de Alliantie hieraan bijgedragen?

‘We hebben verschillende evenementen georganiseerd of aangehaakt bij bestaande initiatieven zoals het Jheronimus Boschjaar 2016, een ongekend succes. Hiervoor hebben wij sinds twee maanden een tour waar we gasten ontvangen bij het hotel, begeleiden langs drie restaurants voor een hapje en drankje en ze daarna op de markt afzetten voor de lichtshow Bosch by Night. Ook hebben we een Jheronimus Bosch servieslijn ontwikkeld waar er tot nu toe 4400 stuks van zijn verkocht. Daarnaast proberen we niet alleen met evenementen gasten te boeien, maar hebben we een boek gemaakt om te vertellen over prachtige streekproducten die verkrijgbaar zijn op de kaart bij een aantal restaurants in Den Bosch. Als mensen hier weet van hebben ontstaat de vraag vanzelf is onze gedachte. Je moet als stad zorgen dat je uniek bent en dit soort verhalen helpen daarbij. Als laatste worden we nu ook vaker uitgenodigd door andere verenigingen en adviescommissies.’

Een samenwerking waar dus weer andere samenwerkingen uit voortkomen?

Klopt, zo zit ik in de adviescommissie van het Koning Willem 1 College waarmee we het probleem van het tekort aan goed personeel in de horeca willen aanpakken. Veel restaurants hebben geen goed personeelsbeleid waardoor de uitstroom groot is. Wij hopen als we deze studenten goed helpen en begeleiden dat ze dan voor ons blijven kiezen. Voor de BBL-leerlingen (Beroepsbegeleidende Leerweg) die kiezen voor horeca/toerisme hebben we een poule gecreëerd waarmee we ze begeleiden in hun loopbaan. Er wordt een toekomstplan opgesteld en samen kijken we hoe ze dit kunnen bereiken met onze hulp. Bijvoorbeeld: wil je sterrenchef worden dan ga je eerst bij Pilkington’s werken, daarna bij LUX en vervolgens mij Sense. Als je het goed doet hoef je niet steeds opnieuw te solliciteren maar groei je standaard door.’

Wat houdt de samenwerking met de gemeente precies in?

‘We zijn opgenomen in een denktank, wat betekent dat we vier keer per jaar aansluiten btastexl_50x50-fb-cij vergaderingen om activiteiten te bedenken. Den Bosch heeft als stad dit jaar zeven highlights die de gemeente ondersteund, toch vragen ze ons ook om op zijn tijd eigenhandig een activiteit te organiseren. Dit bedenken en organiseren we dan zelf, zoals TasteXL, maar de gemeente helpt ons wel om dit evenement te promoten. Ze plaatsen informatie op de website bezoekdenbosch.nl,  zorgen voor reclameborden langs de aanrijroutes naar de stad en regelen interviews in landelijke dagbladen. Maar de grootste winst zit hem in een gezamenlijke doel hebben, waardoor we nu geholpen worden door de gemeente in plaats van tegengewerkt. Eten en drinken serveren op een unieke locatie in de stad? De vergunning was zo geregeld. Eén belletje naar de gemeente is tegenwoordig al voldoende.’

Zie je jullie leden als collega’s of concurrenten?

Het zijn collega’s, we proberen elkaar allemaal te helpen waar we kunnen. Nu moet ik wel zeggen dat mijn concept erg verschilt met de rest van de restaurants. We proberen ook samen inspiratie op te doen om te blijven vernieuwen en onderscheidend van elkaar te zijn. Zo hebben we elk jaar een chefs lunch, waar de ondernemers met hun chef-kok op pad gaan. Dit jaar gaan we naar een grote kruidentuin en daarna lunchen bij De Lindehof. Ook proberen we elk jaar een trendtour te doen. Vorig jaar zijn we naar Londen geweest en onze volgende reis gaat waarschijnlijk naar Berlijn.’

Ben je niet bang als je samen op inspiratiereis gaat dat je met dezelfde ideeën terugkomt?

‘Dat gebeurt ook wel, maar daarom doe ik ook veel activiteiten buiten deze vereniging om. Ik denk dat je als ondernemer veel onderweg moet zijn om continu te blijven vernieuwen; ideeën die ergens anders tot succes leiden kun je zo toepassen in je eigen zaak.’

Wat zijn de voorwaarden om zo’n samenwerking tussen restaurants op te zetten?

‘Een gezamenlijke doelstelling waarbij het collectief belang voorop staat is essentieel. Alles wat daarop volgt kun je samen bepalen. Bij ons geldt dat je zaak bestaansrecht moet hebben, wat inh
oudt dat je minimaal drie jaar eigenaar bent van de zaak. Ten tweede, en dat vind ik heel belangrijk, moet je tijd vrij willen maken om te besteden aan de Restaurant Alliantie. Daarnaast betaal je 60 euro per maand aan contributie.’