Before Article
Personeel

Op zoek naar personeel? 4 eisen waar een vacature aan moet voldoen

Dat je zonder personeel nergens bent, is voor iedereen duidelijk. Zij zorgen voor een positieve uitstraling en houden de reputatie van je zaak hoog. Gemotiveerd personeel bouwt een band op met gasten en dat kan positief (een extra drankje) of negatief (geen toetje) zijn. Maar hoe ga je om met ziekte en ontslag? In Personeelszaken geven we antwoord op die vragen.

We beginnen met het plaatsen van een goede horecavacature

Een vacature wordt snel onderschat; snel een berichtje plaatsen of een standaard advertentie in de krant maken op niemand meer indruk. Je moet origineel zijn. En houd er rekening mee: bij elke functie hoort een aparte vacature! Maak je er dus niet makkelijk vanaf door snel te knippen en plakken. Maar hoe plaats je een goede vacature en waar moet deze aan voldoen?

 1. Geen standaard dingen
  Om op te vallen tussen de duizenden vacatures en banen, dien je origineel te zijn. Omschrijvingen als ‘wij zijn op zoek naar representatieve alleskunners’ of ‘weet jij van aanpakken? Dan zoeken wij jou!’ passen niet meer en hier voelt ook niemand zich tot aangetrokken. Je kunt je creativiteit de loop laten gaan en bijvoorbeeld een filmpje opnemen waarin je werkzaamheden laat zien of een rondleiding geeft. Vind je dit teveel werk? Denk er over na om een bureau in te huren. Dit bespaart veel tijd en zorgt ervoor dat het er altijd professioneel uitziet.
 2. Houd rekening met je doelgroep
  Zoek je een weekendhulp of een vaste kracht? Ook deze factor heeft invloed op de inhoud van de vacature. Zo zullen jongeren het interessanter vinden om te solliciteren via Whatsapp, en zal de iets oudere doelgroep dit minder fijn vinden.
 3. Maak gebruik van je huidige personeel
  Om het niet te ingewikkeld te maken, kun je altijd je netwerk oproepen. Probeer zo veel mogelijk mensen om je heen te vragen of ze nog een geschikte kandidaat weten en laat je personeel dit ook doen. Je kunt ervoor kiezen om hier een kleine beloning aan te koppelen: wie de beste kandidaat aandraagt, krijgt een kleine bonus of een cadeaubon van een derde partij.
 4. Ga met de tijd mee
  Denk er eens over na: zou jouw vacature ook 20 jaar geleden in de krant kunnen staan? Als het antwoord ja is, wordt het hoog tijd om iets nieuws te bedenken. Laat die saaie opsomming achterwegen en vertel in een paar korte zinnen wat de taak eigenlijk inhoudt.

Omdat digitalisering toch steeds meer bij deze tijd hoort, kun je ook proberen om je vacatures uit te lichten via verschillende sociale media. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je volgende week in Personeelszaken