Losse thee of theezakjes: dít maakt het verschil
Before Article
losse thee

Losse thee of theezakjes: dít maakt het verschil

Je kunt thee serveren in theezakjes, maar voor je horecazaak is losse thee misschien wel een betere keuze. Niet alleen qua beleving, maar vooral ook qua smaak en inkoop. Frank Rammeloo van Twinings legt uit waarom.

De verschillen: hoe grover de thee, hoe meer smaak

Thee in zakjes en losse thee komen van dezelfde theeplant. Het verschil zit ‘m in de bewerking. De thee in theebuiltjes is veel fijner van structuur dan bij losse thee. De thee voor in de builtjes, wordt meestal bewerkt via de zogeheten CTC-methode: Cut, Tear en Crul. Machines malen de blaadjes enorm fijn. Wat overblijft noemen we fannings, gebroken kleine bladstukjes of gruis. Hoe meer de bladeren breken, hoe minder smaak er overblijft. Dit  betekent niet dat thee in theezakjes altijd minder is van smaak dan losse thee.

afbeelding12

Steeds meer merken vullen de theezakjes met onbewerkte vollere bladeren, die ook meer ruimte krijgen of ze voegen etherische oliën toe voor een betere smaak.

Wanneer je voor losse thee kiest

  • afbeelding4Om zeker te zijn van kwaliteit. Zet je een kop thee met losse theebladeren. Dan serveer je thee met een volle smaak. Wanneer losse thee zich ontvouwt in warm water hebben de bladeren een groter oppervlakte dan de vaak fijnere thee in een zakje. Hierdoor geven ze meer smaak af.
  • Losse thee kun je vaker opschenken. Let op dat de meeste smaakstoffen al in de eerste kop zijn afgegeven.
  • Vanwege de prijs lijkt losse thee vaak duur(der), maar besef dat de prijs per kilo losse thee doorgaans een stuk lager ligt dan de prijs van builtjes. Ongeveer 40 euro per kilo tegenover 60 euro per kilo.
  • Vanwege de specifieke smaak. Ook bij losse thee kun je alle kanten op. Er zijn zoete theesoorten, maar ook soorten met bijvoorbeeld een aardse smaak, rooksmaak, grassmaak of een fruitig karakter. De smaak verschilt ook per land van herkomst.
  • Om je eigen melange samen te stellen. Combineer en meng zelf eenvoudig meerdere soorten om je gast een unieke smaak te bieden. Of om de thee perfect te laten aansluiten bij jouw gerecht.

afbeelding2Wanneer je voor thee in zakjes kiest

Theezakjes blijven de snelste en gemakkelijkste oplossing om je gast thee te serveren. Bovendien is er een zeer ruime keuze aan smaken. Denk maar aan: klassieke zwarte, groene, kruiden- en wellness theeën. Deze laatste groep worden ook wel ‘infusies’ genoemd. Er zit dan geen thee in afkomstig van de theeplant, de Camellia Sinensis.

Koken met thee

afbeelding6Thee is een absolute smaakmaker in culinaire bereidingen. Koken met thee wordt dan ook steeds vaker gedaan. Hiervoor kun je zowel losse thee als thee uit zakjes gebruiken.

Je kunt de theezakjes openknippen voor de fijnere thee, maar wil je dat de thee meer zichtbaar is in je gerecht en voller van smaak is, ga dan voor losse thee. Gebruik thee bijvoorbeeld om kip, zalm of een braadstuk te kruiden of te marineren. Denk aan het gratineren van oesters en bij het pocheren of roken van vlees of vis. Thee kan gebruikt worden in sauzen of toetjes. Kortom je kunt er alle kanten mee op.

Met elke theesoort geef je een andere draai aan je gerecht. Je kunt koken met witte thee, groene thee, zwarte thee, Oolong of Phu Ehr. Een mooie bijkomstigheid is dat thee de spijsvertering bevordert en het neemt een ‘vol gevoel’ weg bij je gast.

twiningssumup

afbeelding7Deze blog is een partnerbijdrage van Twinings. Twinings biedt een breed en gevarieerd assortiment kwalitatieve losse theeën in blik. Zo zijn er verschillende klassieke zwarte theeën en groene theeën.verkrijgbaar in blikken 150, 200 of 500gr. Naast losse thee in blik, heeft Twinings nog een breed scala aan theezakjes. Zie www.mytwinings.nl voor meer informatie.