Before Article
India Pale Ale

IPA lekker? Zeker! En in deze gerechten nóg lekkerder!

India Pale Ale (IPA) is meer dan alleen een van de populairste drankjes van dit moment. Het is hét product om je gast mee te verrassen. Daarom: twee manieren om dit hoppige, fruitachtige, bittere bier in of bij gerechten te serveren.Dat bier en lekker eten hand in hand gaan, weet craft bierbrouwerij Jopen als geen ander. Chef-kok Bram Heus en restaurantmanager Jelle Yu van de Jopenkerk Haarlem geven tips voor geslaagde bier-spijscombinaties met IPA.

  1. IPA als ingrediënt: combineer bitter met zoet
    Zoek naar de juiste balans tussen bier en spijs. Bitter is geen eenvoudige smaak om te combineren. Maar de bitterheid uit de IPA combineert ontzettend goed met zoet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Verwerk het bier bijvoorbeeld in sauzen die al veel zoet bevatten; zoals Jopen Mooie Nel IPA in een Hollandaisesaus. Marineer uien in bier. Verwerk het in een dressing of citruscompote. Of kook je witlof in een IPA met een beetje honing.
  2. IPA als begeleider: serveer met een fruitsalade
    Als begeleider kan de specifieke hopsmaak van een IPA dominant zijn en andere smaken wegdrukken. Maar met sommige gerechten is het een fantastische combinatie. De Jopen Mooie Nel IPA bevat door de Amerikaanse hop bijvoorbeeld veel bitterheid met fruitige tonen en smaakt heerlijk bij fruitsalades, gedroogde ham en sorbetijs.

Tip voor het nagerecht: IPA bierspoom

Schenk in een mooi glas een fruitige likeur zoals een Cointreau. Schep daar een mooie bol citroensorbetijs op en schenk de Jopen Mooie Nel IPA er bovenop. Deze drie lagen leveren een lekker fris gerechtje op. Als alternatief: IPA’s als Jopen Life’s a Beach of Jopen Hop Zij Met Ons, zijn ook perfect om in een bierspoom te verwerken.

Als je niet weet wat IPA is

India Pale Ale is een biertype dat in de tijd van lange zeereizen extra zwaar gebrouwen en extra gehopt werd. Daardoor kon het de lange zeereizen overleven en in de koloniën gedronken worden. Via de Amerikaanse Craft Beer Revolution keerde IPA terug in Europa. Jopen heeft deze bierstijl met succes nieuw leven ingeblazen. Jopen Mooie Nel IPA – oftewel Jopen Northsea IPA – valt dikwijls in binnen- en buitenland in de prijzen en werd in 2015 verkozen tot ‘Het beste bier van Nederland’.’

Deze blog is een partnerbijdrage van Jopen. www.jopenbier.nl