Before Article

Hoe moet een horecaondernemer zichzelf uitbetalen?

Hoe kijken horeca-experts aan tegen het revolutionaire visrestaurant Pesca, dat medio maart open gaat in Amsterdam? We vroegen Roeland Reinders, serieel entrepreneur en broer van horecaondernemer Casper, wat hij ervan vindt dat de Pesca-ondernemers zichzelf niet op de payroll zetten, maar zichzelf pas uitbetalen over de behaalde winst. 

Jos de Jong en Sven Sallaerts van het visrestaurant Pesca verwachten na het eerste jaar zo’n ton over te houden. Het streven van de Pesca-ondernemers is niet om rijk te worden van het restaurant. Het belangrijkste is dat er rendement wordt behaald en dat zij hun investeerders kunnen terugbetalen. Om die reden hebben zij zichzelf niet op de payroll staan, maar betalen zij zichzelf een management fee uit. Die fee wordt van de behaalde winst afgetrokken.

 

Maar is dat verstandig? Dat vroeg Foodbrigade aan Roeland Reinders. Hij is serieel entrepreneur, medeoprichter van het aan de Nasdaq-genoteerde eFactor en momenteel 39AC795C-B142-4F54-BEA7-74FBC8117531onder andere co-founder van EuroBridgebusiness.com. Daar worden ondernemers geholpen bij hun ondernemingsvraagstukken. Daarnaast is hij broer van Casper Reinders, de bekende horecaondernemer in Amsterdam met meerdere zaken van onder andere Jimmy Woo en Lion Noir.

‘Allereerst is het natuurlijk fantastisch dat deze jonge ondernemers hun eigen onderneming starten. Ik vind het altijd mooi om te zien wanneer mensen hun droom najagen. Hoe je jezelf uitbetaalt is afhankelijk van hoe je je bedrijf start. Is je bedrijf volledig gefinancierd en calculeer je met die financiering je eigen salaris in voor de komende jaren? Of neem je je eigen geld mee en gebruik je dat om in je levensonderhoud te voorzien?’

‘Dat zij zichzelf niet op de payroll zetten, is niet zo bijzonder. Ik zie dat heel vaak. Je kunt jezelf pas uitbetalen als er geld in de kassa zit. Heb je geen geld verdiend, dan kun je jezelf niet uitbetalen. Dat adagium hanteer ik altijd.’