Before Article
bokbier

De beste combinaties met bokbier

Een nieuw seizoen, een nieuwe drankenkaart. Zo haal je het meeste uit bokbier.De zomer is nu dan toch echt voorbij. Tijd om de zomerse gerechten te vervangen door typische herfstkost. Mét herfstdranken natuurlijk. Wat we gaan we drinken deze herfst? In ieder geval een herfstspecialiteit met een robijnrode gloed: bokbier!

Bieren van het seizoen gaan goed samen met gerechten van het seizoen. Chef-kok Bram Heus van de Jopenkerk Haarlem geeft tips voor geslaagde bier-spijscombinaties met deze typische Nederlandse specialiteit. De herfst vraagt om warme maaltijden met volle smaken.

Zo combineer je bokbier met gerechten

‘Ieder bokbier heeft een geheel eigen smaak. De één is zoet, de ander kruidig of zelfs bitter. De nadruk bij Jopen 4-granen Bokbier (6,5 procent) ligt niet op zoetheid, maar op het karakter van de geroosterde roggemout. De bitterheid is niet te hoog. Daardoor is dit volle gebrande bier goed toe te passen in gerechten,sauzen of in combinatie met zwaardere gerechten als wild en stoofpotjes. Ook lekker: drink Jopen 4-granen Bokbier naast bisque, haring of steak tartaar.’

Zwaarder alternatief: dubbelbok

Een dubbelbok zoals Jopen Johannieter (9 procent) is een zwaarder bokbier dan de traditionele herfstbok. Dit bier bestaat voor een fors deel uit geroosterde tarwemout, wat zorgt voor een weizenachtige fruitigheid. Daardoor is Jopen Johannieter een prima combinatie met wild en desserts waarin chocolade is verwerkt.

Voor extra beleving: dit verhaal vertel je aan je gast

Bij veel bokbieren siert een bok met horens het etiket, maar de naam heeft eigenlijk niets met een bok te maken. Het schijnt dat bokbier een Beierse verbastering van Einbecker Bier is, een sterker bier uit het Hanzestadje Einbeck. Einbecker Bier werd in het dialect verbasterd tot ‘Ainpöcker Bier’, verkort ‘ein Pöcker’ of ‘Ainpöck’ en tot slot werd het ‘Ein Bock’. Vandaar de naam.

Deze blog is een partnerbijdrage van Jopen.