Zó serveer je de perfecte thee
Before Article
theebeleving

Zó serveer je de perfecte thee

Zorg ervoor dat een bezoek aan jouw restaurant elke gast bijblijft. Dat kan met de meest bijzondere smaakcombinaties in een gerecht. Maar zeker ook met de perfecte theebeleving.

Frank Rammeloo van Twinings legt uit waarom het belangrijk is om van thee iets bijzonders te maken: ‘De meeste gasten gaan niet elke dag uiteten. Ze laten zich in een restaurant graag verwennen en verwachten een beleving die ze thuis niet vinden. Bovendien is thee net als koffie vaak de laatste ervaring in een restaurant. Probeer af te wijken van wat gasten thuis drinken! Maak dan ook een bewuste keuze voor een kwalitatief theemerk en presenteer de thee eens op een verrassende wijze. Een positieve ervaring blijft dan  langer hangen. Bijkomend voordeel: met een bijzondere beleving kun je een hogere prijs vragen.’

Kies je builtjes of losse thee?

Het is niet per definitie zo dat er smaakverschillen of kwaliteitsverschillen zijn tussen losse thee en thee in builtjes. Toch zijn er verschillen die gasten doet besluiten om voor losse thee te kiezen;

  •  Losse thee is van goede kwaliteit. Geen theegruis, maar gewoon mooie thee bladeren. Zet je een kop thee met losse theebladeren dan geniet je van een kop thee met een volle smaak.
  • Losse thee krijgt tijdens het zetten meer ruimte om de smaak vrij te geven. Dit komt omdat losse thee een groter oppervlakte heeft als het zich ontvouwt in warm water en dan meer smaak kan afgeven.
  • Losse thee is meestal grover van structuur dan thee in builtjes en geeft daardoor een andere beleving. Losse thee van Twinings wordt optimaal bewaard in blikken. Het blik zorgt ervoor dat de thee haar smaak en kleur behoudt, doordat het binnenin donker is en de thee afgescheiden blijft van de buitenlucht.’

5 aandachtspunten voor de beste bereiding

De smaak van thee valt of staat natuurlijk met de bereiding. Houd daarom rekening met deze aandachtspunten:

  1. Zuurstof: je kunt het beste flessen water of gefilterd water in de waterkoker gieten. Hoe lichter gemineraliseerd het water is dat je gebruikt, hoe meer zuurstof het bevat. En hoe meer zuurstof in het water, hoe smaakvoller de thee.
  2. Temperatuur: voorkom grote temperatuurverschillen. Spoel de theepot en kopjes eerst om met kokend water. Giet daarna het water met de juiste temperatuur in de pot en laat de thee trekken.
  3. Temperatuur: de optimale schenktemperatuur verschilt per theesoort. Zo giet je bij zwarte thee direct het kokende water over de thee. Bij groene thee ligt de optimale schenktemperatuur met 95 graden Celsius wat lager.
  4. Dosering: de perfecte dosering is één theelepel per persoon en een theelepel extra bij een
  5. Bereidingstijd en smaak: bij thee in een theepot is de bereidingstijd vaak wat langer en kan de smaak soms bitterder zijn. Zoeken jouw gasten een meer toegankelijke smaak, serveer ze dan thee in builtjes of losse thee met infusers. Houd er rekening mee dat de bereidingstijd tussen verschillende type theeën kan verschillen. Lees daarom altijd de bereidingstips op de verpakking.

Presentatietips: vorm en combinaties

‘De meest gastvrije serveermethode is een theekist. Daarmee bied je je gasten namelijk een keuze. Zorg er wel voor dat de kist er netjes uitziet. Absolute do: zorg voor eenheid van uitstraling. Absolute don’t: de kist vullen met verschillende huismerken of andere merken die er niet in thuis horen en dan wel meerdere euro’s vragen voor één kopje of glas thee.

Voor een extra intieme beleving: serveer eens een klein potje thee voor anderhalf à twee kopjes in plaats van een kopje/glas thee.,. Kleed dit leuk aan met een koekje, macaron, chocolaatje, nougat of bonbon. Hier kun je dan ook iets méér voor vragen.

Serveer een kopje/glas thee met een vers schijfje citroen of een takje verse munt. Vergeet ook niet witte-, bruine- en  kandijsuiker en zoetje aan te bieden. Je gasten voelen zich heerlijk verwend en verlaten daarna je restaurant met een goed gevoel.

De blog is een partnerbijdrage van Twinings.

Twinings biedt een breed scala aan kwaliteitstheeën voor de horeca, waaronder naast een divers aanbod aan theebuiltjes (veelal eenkops) verschillende losse theeën in blik, maar ook verschillende theekisten met een inhoud van 60 of 120 theezakjes. Zie ook www.mytwinings.nl  voor meer informatie